Cultuurtip: Iedereen kan schilderen

Wie heeft niet ooit op tv gehypnotiseerd naar de schilderslessen van de Amerikaanse kunstschilder Bob Ross gekeken? Binnen 30 minuten toverde hij een idyllisch landschap op het doek, wauw! Veertig van zijn schilderijen zijn van 19 november tot en met 11 april in het echt te bewonderen in Museum More in Gorssel.

Natuur als inspiratie

Miljoenen mensen vergaapten zich wereldwijd van 1983 tot 1994 aan de tv-serie The Joy of Painting (nu ook weer te zien op NPO2 Extra). Het motto van Bob Ross (1942-1995) was: iedereen kan schilderen! Ook als je nog nooit een kwast in handen hebt gehad. De natuur was zijn grootste inspiratiebron. In 381 afleveringen schilderde Ross besneeuwde bergen, puntige naaldbomen, donzige loofbomen, schuimende watervallen, stille bospaadjes en spiegelende meertjes. Alsof het geen enkele moeite kostte.

Geruststellend

Een deel van zijn populariteit was te danken aan de geruststellende aanmoedigingen, die hij zijn publiek meegaf.

‘Laat de kwast het werk doen. Jij hebt plezier!’
‘In jouw wereld kun je alles doen wat je wilt’
‘We maken geen fouten, we hebben alleen prettige ongelukjes’
‘Kijk om je heen. Schoonheid zit overal, je moet het alleen zien’
‘Wat blije wolkjes erbij…’

Kijk hier aflevering 1 van Seizoen 20:

Culticoon

Bob Ross heeft zo heel wat amateurschilders geïnspireerd, al kreeg hij zelf nooit de artistieke erkenning voor zijn werk. Daar komt de laatste jaren verandering is, nu musea oog beginnen te krijgen voor de excentrieke schildercoach en inmiddels culticoon. Het blijft natuurlijk kitsch, maar het is leuk om de originelen van dichtbij te kunnen bekijken in Museum More.

Kaarten kunnen alleen online gereserveerd worden via de website.