Cultuurtip: Van tuinieren tot muziek op Duits tuinfestival de ‘BuGa’

BUGA-23
BUGA-23 Daniel Lukac

Altijd al de grootste tuinshow van Europa willen zien? Op 14 april keert de Bundesgartenschau terug, dit jaar in Mannheim (Duitsland) met wel meer dan 400.000 bloemen. Het festival duurt maar liefst 178 dagen en zit bomvol met activiteiten, die meer zijn dan alleen maar planten en tuinieren. Voor elk wat wils!

Wat is het?

De Bundesgartenschau is een festival, rondom tuinbouw, bloemen en planten, en is daarnaast een hotspot voor concepten op het gebied van tuinkunst en landschapsarchitectuur. Dit jaar worden er meer dan twee miljoen mensen verwacht, en is er extra aandacht voor klimaat en biodiversiteit. Ook mensen die geen interesse in tuinkunst en landschapsarchitectuur hebben kunnen zich meer dan goed vermaken. Er staan wel meer dan 5000 activiteiten op de planning, van jazzconcerten tot films!

Bloemen

Bloemen staan ieder jaar weer centraal op de BuGa. Niet alleen de bekende margrietjes of rozen zijn te zien, maar het gaat juist om de zeldzame bloemsoorten en de waarden daarvan voor het ecosysteem. Deze zeldzame bloemen worden tentoongesteld in 19 verschillende bloemenshows, ieder met een eigen thema en verschillende bloemen. 

Concerten

Liefhebbers van muziek kunnen ook bij de BuGa terecht. In de 178 dagen staan er verschillende optredens op de planning. Bijna iedere dag is er wel iets bijzonders op het gebied van muziek te beleven. Zo is er jazz, maar ook rock, of een klassiek concert. Neem bijvoorbeeld de BuGa jazzclub waar iedere zondag verschillende jazzartiesten te horen zijn. 

Lezingen

Geïnteresseerd in tuinieren, biodiversiteit, natuur en klimaat? Goed nieuws, want er staan iedere dag meerdere seminars en workshops op de planning (in het Duits). Zo kun je bijvoorbeeld workshops volgen over groene energie, voedselverspilling of over hoe je vruchtbaarder groenten kan laten groeien in je tuin.

Plannen

Mannheim is vanuit Utrecht vijf uurtjes rijden met de auto, of een ruime vier uur met de trein (te boeken via nsinternational.com). Veel van de activiteiten op de BuGa veranderen iedere dag, en de ene dag is er meer te doen dan de andere. Het is dus praktisch om je dagje weg goed te plannen. Tickets en de volledige planning zijn te vinden op: 
www.buga23.de

Auteur 
  • Bram Hiemstra