Digitale versie Songfestival gaat wél door

Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam mag dan dit jaar zijn afgelast, een digitale versie van het festival gaat wél door. Met kunstmatige intelligentie hebben een aantal landen de afgelopen weken aan hun perfecte hit gewerkt voor het AI Songfestival.

Laatste update: 7 april 2020, 15.40 uur.

Achter de schermen hebben de VPRO, NPO Innovatie en NPO 3FM aan een online liedjeswedstrijd gewerkt met als thema: hoe schrijf je een hit met kunstmatige intelligentie? Het is een experiment om te onderzoeken of computers een soortgelijke hit als ‘Arcade’ van Duncan Laurence kunnen maken. 

Teams uit heel Europa en Australië doen mee met het experiment. Vanaf 10 april zijn alle liedjes online te beluisteren kan er gestemd worden. Het winnende lied wordt op dinsdag 12 mei bekend gemaakt. Meer informatie over deze wedstrijd staat op de internationale website van de VPRO.

Daarnaast start de VPRO een YouTube-serie waarin onder andere het Nederlandse team gevolgd wordt tijdens het maakproces van de Nederlandse inzending. Het Nederlandse team bestaat, naast een computer, uit Willie Wartaal en Janne Spijkervet.

Televisie

Op 16 mei zullen Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley stilstaan bij het Eurovisie Songfestival met 'Eurovision: Europe Shine A Light'. Daarnaast doen alle 41 deelnemers mee aan een digitale vertolking van Love Shine A Light, het nummer waarmee Katrina and the Waves het festival won in 1997. Verder zullen veel andere deelnemende landen zelf een programma bedenken rondom het Songfestival.

Het Eurovisie Songfestival

Het ‘echte’ festival zal vooralsnog een jaar worden uitgesteld. De 65e editie van het Eurovisie Songfestival zal op 18, 20 en 22 mei plaatsvinden in Rotterdam.

Bron: VPRO, Emerce, Libelle.