Leukste taalfoutjes van 2018

Ieder jaar maakt de website Taalvoutjes.nl een lijst met de leukste taalfouten van het jaar. In 2017 won de tekst ‘Onze medewerkers van de buitenafdeling zijn er vandaag niet. Voor vragen kunt u terecht bij de kamerplanten!’, die op een informatiepaaltje stond bij een vestiging van Intratuin. Benieuwd wat de leukste taalfout was van 2018?

‘De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij-afdeling’. Volgens de bezoekers van Taalvoutjes.nl is deze tekst die op een koeling van een supermarkt hing de leukste taalfout van het jaar 2018. 

De krantenkop ‘Aantal deelnemers Avondvierdaagse loopt achteruit’, eindigde op plaats twee. Op plek drie een fout op een aanmeldformulier voor de schoolfotograaf. ‘Ik wil graag gebruik maken van de mogelijkheid om een broertje/zusje te laten maken’. Daar ontbrak het woord ‘foto’.

Velllah Bogle van Taalvoutjes legt uit dat het bij de verkiezing vooral gaat om een fout die door de misser heel grappig wordt. “Een d/t-fout is niet altijd even grappig. Maar als er een letter ontbreekt of iemand iets dubbelzinnigs opschrijft, kunnen er heel grappige dingen ontstaan.”

Bogle denkt dat in kranten en websites fouten gemaakt worden door haast. “Ik verdenk journalisten er ook van een melige kop te verzinnen.” Als voorbeeld noemt zij de krantenkop die op nummer tien eindigde: ‘Dildobende had maar één lid’. 

Top-10

Elk jaar wordt er een top-10 gemaakt door de bezoekers van Taalvoutjes. De taalfoutverkiezing wordt sinds 2013 gehouden. De gehele top-10 staat op de website van Taalvoutjes

Wilt u zelf uw kennis van de Nederlandse taal testen? Doe mee aan onze taaltest!
 

Bron(nen):