Museumuitjes per provincie, zomer 2023

Eregalerij Rijksmuseum Amsterdam
Erik Smits

Nu de zomer in Nederland een beetje in het water dreigt te vallen, is er één troost: in het museum is het altijd droog! En je ziet ook nog eens wat leuks. Je hebt altijd een museum in de buurt. Daarom per provincie een tip voor een mooie expositie.

Friesland

Expositie: Christoffel & Kate Bisschop, verlangen naar vroeger

Waar: Fries Museum in Leeuwarden

Wat: Christoffel en Kate Bisschop waren in de 19de eeuw beroemde kunstenaars, maar zijn daarna wat in de vergetelheid geraakt. Het in Den Haag wonende schildersechtpaar had een voorliefde had voor 17de-eeuwse taferelen. Kate had een voorkeur voor eenvoudige interieurs met moeders en jonge kinderen. Christoffel schilderde nostalgische taferelen, vaak met lezende vrouwen, mijmerend bij het raam, waardoor hij vergeleken werd met Johannes Vermeer. Niet de minste.

Wanneer: Tot en met 7 januari

Meer informatie: www.friesmuseum.nl/bisschop

Groningen

Expositie: The Rolling Stones–Unzipped

Waar: Het Groninger Museum in Groningen

Wat: Deze internationale tentoonstelling van en over de legendarische rockband biedt een kijkje achter de schermen van hun indrukwekkende carrière. Aan de hand van originele objecten uit het persoonlijk archief worden instrumenten, podiumontwerpen en albumcovers getoond. Maar ook iconische kostuums, persoonlijke dagboeken, zeldzame audiofragmenten en videomaterialen. Let’s rock-and-roll!
Wanneer: Tot en met 21 januari

Meer informatie: www.rollingstonesgroningen.nl

Drenthe

Expositie: Vrouwen van De Buitenplaats

Waar: Museum De Buitenplaats in Eelde

Wat: Centraal staan de twee kunstenaars Olga Wiese (1944) en Clary Mastenbroek (1947), die beiden wandschilderingen aanbrachten in het naastgelegen Nijsinghhuis. Dit 17de-eeuwse rijksmonument was destijds het woonhuis van Jos en Janneke van Groeningen, die later Museum De Buitenplaats zouden oprichten. Naast werk van Wiese en Mastenbroek zijn er ook schilderijen, tekeningen, collages en glassculpturen van andere vrouwelijke kunstenaars te zien. Voor een bezoek aan het Nijsinghhuis (zeer aan te raden) van tevoren even reserveren via 050-309 5818.

Wanneer: Tot en met 29 oktober

Meer informatie: www.museumdebuitenplaats.nl

Flevoland

Expositie: Emmanuelle Moureaux

Wat: M. is een nieuw museum in ontwikkeling in Almere, voor­alsnog gevestigd in het ­ronde ­paviljoen op het terrein van de voor­malige Floriade Expo. Het museum ­biedt dit jaar onderdak aan een kunstwerk van de in Tokio wonende Franse architect, kunstenaar en ontwerper Emmanuelle­ Moureaux. Zij staat bekend om haar kleurrijke inter­actieve installaties, die je als het ware moet ondergaan. Voel, hoor en zie wat kleur met je doet, is het credo.

Wanneer: Tot en met 7 januari

Meer informatie: www.jijbentm.art

Overijssel

Expositie: Villa Rams Woerthe

Waar: Gasthuislaan 2 in Steenwijk

Wat: De expositie is de villa: ook wel het Downton Abbey van Overijssel genoemd. Villa Rams Woerthe werd eind 19de eeuw in opdracht van de Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters gebouwd. Een schitterende villa met zwierige smeedijzeren art nouveau-details en kleurig glas-in-lood. Een rondleiding vertelt alles over de bouwkunst, de inrichting en de bewoners van de villa. Reserveer voor de zekerheid tickets via de website.

Meer informatie: www.hendrickdekeyser.nl/museumbezoek/villa-rams-woerthe-Steenwijk

Wanneer: Het hele jaar door van donderdag tot en met zondag

Gelderland

Expositie: Coda Paper Art 2023

Waar: Het Coda Museum in Apeldoorn

Wat: Hier kun je zien hoe papier en karton hedendaagse kunstenaars en vormgevers uit binnen- en buitenland inspireren. Van collages, designobjecten, modestukken tot performances, beelden en films. Papierkunst blijkt heel veel meer dan knippen en vouwen alleen.

Wanneer: Tot en met 12 november

Meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl

Utrecht

Expositie: Wonderbaarlijke Wezens

Waar: Kunsthal KAdE in Amersfoort

Wat: DierenPark Amersfoort viert zijn 75-jarig bestaan en de plaatselijke musea haken daar gretig op in. In Kunsthal KAdE stelt de verwondering van de mens over dieren centraal. Van teksten toegeschreven aan Aristoteles, tot mythische verhalen en geruchten over het toen nog onbekende, magische dierenrijk. En als je toch in Amersfoort bent: ook het Mondriaanhuis en Museum Flehite hebben tentoonstellingen waarbij dieren de hoofdrol spelen.

Wanneer: Tot en met 3 september

Meer informatie: www.kunsthalkade.nl

Noord-Holland

Expositie: Rembrandt en de liefde 

Waar: Het Rembrandthuis in Amsterdam
Wat: Hoewel hij trouwde met zijn grote liefde, Saskia Uylenburgh, hield Rembrandt van Rijn er ook vele minnaressen op na. Hij staat dan ook bekend als een hartstochtelijk man. En dat zie je terug in zijn etsen. In deze expositie in het recent verbouwde Rembrandthuis kijk je door Rembrandts ogen naar de liefde: van dramatische liefde tot ouderliefde, van naastenliefde tot dierenliefde. All you need is love!

Wanneer: Tot en met 15 oktober

Meer informatie: www.rembrandthuis.nl

Zuid-Holland

Expositie: Flora Batava

Waar: Het Huis van het boek in Den Haag

Wat: De Flora Batava was een boekenreeks (tussen 1800 en 1934 verschenen 28 delen) met schitterende handgekleurde gravures en litho’s van wilde planten in Nederland, de eerste in zijn soort. In totaal zijn 461 afleveringen uitgegeven, met 2240 illustraties. Alles over de boeken vind je in het Huis van het boek, dat gevestigd is in het sfeervolle vroegere woonhuis van baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848).

Wanneer: Tot en met 3 september.

Meer informatie: www.huisvanhetboek.nl

Zeeland

Expositie: Jacoba van Heemskerck (1876-1923)

Waar: Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg

Wat: Het museum – een verborgen parel op Walcheren – brengt een eerbetoon aan de kunstenares Jacoba van Heemskerck, die de zomers doorbracht in Domburg met haar levensgezellin en kunstverzamelaar Marie Tak van Poortvliet. Van Heemskerk leverde een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van de moderne kunst in Nederland. Ze bewoog zich, net als Mondriaan, via het luminisme en kubisme richting de abstracte kunst. Laat dat strand maar links liggen.

Wanneer: Tot en met 24 september

Meer informatie: www.marietakmuseum.nl

Noord-Brabant

Expositie: Sneller, beter, mooier

Waar: Design Museum in Den Bosch

Wat: Deze expositie gaat over het design van de minste weerstand ofwel de filosofie van de stroomlijn: een van de belangrijkste ontwerpprincipes van de moderne tijd. Veel unieke ontwerpen en kunstwerpen, spectaculaire voertuigen, sportuitrustingen en bijzondere modellen zijn er te zien.  En je kunt zelf aan de slag om gestroomlijnde ontwerpen te maken. Ook leuk om met de (klein)kinderen naartoe te gaan.

Wanneer: Tot en met 3 september

Meer informatie: www.designmuseum.nl

Limburg

De Zonnekoning en Oranje-Slaags aan de Maas

Waar: Het Limburgs Museum in Venlo

Wat: Precies 350 jaar nadat Lodewijk XIV in 1673 Maastricht veroverde, besteedt het Limburg Museum aandacht aan de rivaliteit tussen de Zonnekoning en Oranjeprins Willem III, die ook Maastricht probeerde in te nemen. De een was een uitbundige katholiek, de ander een introverte protestant. Grote internationale musea, zoals Châteaux de Versailles en het Louvre, hebben kunstwerken en historische objecten uitgeleend voor deze tentoonstelling.

Wanneer: Tot en met 7 januari

Meer informatie: www.limburgsmuseum.nl

Auteur