Veel dierensoorten in Nederland met uitsterven bedreigd

Getty Images

De 'nationale vogel' van Nederland, de Grutto, wordt al jaren met uitsterven bedreigd. Waren er ooit nog 150.000, nu zijn daar nog 30.000 van over. Er zijn meer diersoorten die in het nauw zitten.

De vuursalamander, wilde kat en tuimelaar. Zomaar een paar voorbeelden van dieren die al hel lang in Nederland leven, maar nu met uitsterven worden bedreigd.

Wie is de schuldige?

De natuur is in Nederland behoorlijk in de problemen gekomen door intensieve landbouw. Dat beweert ecoloog Henk Simons van IUCN, de internationale waakhond voor bedreigde diersoorten. De Nederlandse grutto heeft momenteel de status 'bijna bedreigd/gevoelig'.

"Wat voor China de reuzenpanda is, is voor Nederland de grutto" zegt Chris-Jan van der Heijden van de Vogelbescherming. "80 procent van alle grutto's broedt in Nederland. De populatie neemt per jaar met 8 procent af. In dit tempo is er over dertig jaar geen grutto meer."

Kemphaan zijn we al kwijt

"Veel weilanden zijn een soort woestijn geworden. Het is alleen maar Engels raaigras. Er zijn minder planten en het is droger geworden waardoor er minder bodemleven is." Volgens Simons hebben ook de patrijs, veldleeuwerik en kieviet het zwaar. De kemphaan is al verdwenen en van de korhoen zijn nog maar enkele exemplaren te vinden.

Getty Images

Naast vogels zijn ook bijensoorten in de problemen geraakt. Van de 359 bijensoorten in Nederland staan er 181 op de nationale rode lijst. 30 zijn ernstig bedreigd en 46 zijn inmiddels uit ons land verdwenen. Bestrijdingsmiddelen en een gebrek aan eten door te weinig bloemsoorten zorgen ervoor dat hun aantal afneemt. De 'gezellig dikke' hommel is één van de bekendste bijensoorten die bedreigd worden.

Natuurorganisaties vinden vooral dat er meer variatie moet komen in Nederlandse landbouwgebieden en dat het gebruik van intensieve bemesting en pesticiden omlaag moet.

Ook goed nieuws

We zijn 85 procent van de biodiversiteit kwijtgeraakt in Nederland" zegt Gert Polet, hoofd wildlife bij het WNF. Maar het is niet alleen kommer en kwel: met bijvoorbeeld de zeehond gaat het weer beter. En ook de herintroductie van de bever en de otter mag volgens Polet een succes genoemd worden. De dieren zijn sinds het jaar 2000 weer terug in ons land.

Bron: NOS

Auteur