Waarom kost... de ene vuurwerkcake 1,59 en de andere 99,95 euro?

Op 31 december gaat voor zo'n 70 miljoen euro vuurwerk de lucht in. Cakes zijn populair: één lont aansteken en de show kan beginnen. Maar waarom zitten er zulke grote prijsverschillen in de verschillende vuurwerk cakes? Wij geven u het antwoord.

Soms lijkt het wel of er buren zijn die het nieuwe jaar welkom heten met een professionele vuurwerkshow. Aaneengesloten knetteren en ratelen vuurpijlen de lucht in, een spektakel dat vaak minutenlang duurt.

Traag lontje

Zo'n show zit verpakt in een vuurwerkcake: een doos vol kartonnen buisjes die onderling zijn verbonden met maximaal 15 gram kruit. Hiermee worden de sterren, mortierbommen en mijnen gelanceerd. De lont tussen de compartimenten zorgt ervoor dat het vuurwerk niet in één keer ontbrandt, maar achter elkaar wordt afgeschoten. Hoe trager het lontje, hoe langer de cake meegaat. ''Maar'', zegt vuurwerkimporteur Leo Groeneveld, '''de meeste mensen houden van snelheid en kiezen voor een kort en hevig spektakel.''

Klokslag twaalf

De duurste cake de: Big Momma kost ongeveer 99,95. Een paar jaar geleden moest je zelfs een paar tientjes méér neertellen voor zo'n grote cake. Maar de consument bleek gemiddeld niet meer dan €100 te willen uitgeven voor wat vuurwerkplezier. Gelukkig hoeven cakes geen €100 te kosten. Je hebt ze al vanaf €1,59, zoals de Scrammer. Alleen gaan de buren om klokslag twaalf natuurlijk niet massaal de straat op voor zo'n kleine cake.

Boodschappenmand

De meeste mensen kopen hun vuurwerk in een winkel. Daar geven ze gemiddeld €50 uit. Zo'n 20 procent bestelt het vuurwerk in een webshop. De bestelling moet vervolgens op een afgesproken plaats worden opgehaald. Opvallend is dat klanten van webshops gemiddeld €70 uitgeven. Wellicht vullen we het virtuele boodschappenmandjes wat makkerlijker dan een echte tas.

Vuurwerkbril

Leo Groeneveld, naar vuurwerkimporteur ook voorvechter van het veilig afsteken van vuurwerk, zou graag zien dat alle kinderen een vuurwerkbril dragen. Zo'n bril van plexiglas kost hooguit een paar euro. Soms krijgen ze 'm gratis via hun school. Vorige jaar gingen er 700.000 over de toonbank, dit jaar naar schatting zeker 800.000. Oogartsen vinden dat het dragen van een vuurwerkbril net zo normaal moet zijn als het dragen van een veiligheidsgordel in de auto.

Veilig vuurwerk afsteken

Weet u precies hoe u veilig vuurwerk moet afsteken? Wij geven u de tips en de maatregelen die u kunt nemen om oud en nieuw veilig en gezellig door te maken. Tips om veilig vuurwerk af te steken >>

Bron(nen):
  • Plus Magazine