Winter warm Lille

Met zijn knusse kerstmarkt en mix van Vlaamse en Franse historie heeft Lille (Rijsel) alles in huis voor een heerlijke winter-weekendtrip.


De enorme kerstboom op Place Rihour; even uitblazen in koffiehuis Opéra Délices; het reuzenrad op de Grand Place.

Het is misschien niet de eerste stad waaraan je denkt als je een weekend-kersttrip plant. Maar Lille heeft een paar sterke troeven in handen die een bezoek meer dan waard maken. Zoals de bijzondere mix van Vlaamse en Franse cultuur. De stad behoorde ­eeuwenlang tot Vlaanderen, vandaar de Vlaamse naam Rijsel. Je ziet dit verleden terug in de historische ­gebouwen. En soms prijkt zelfs een Nederlands­talig opschrift op een oude gevel. Maar natuurlijk is Lille ook heel Frans.

Het Musée de la Piscine in Roubaix; in Salon de thé Meert (sinds 1761) kun je ook thee kopen om mee naar huis te nemen.

Wie lekker wil eten, is hier aan het goede adres, en in het oude stadscentrum vind je tientallen boetiekjes met elegante kleding. Deze kerstperiode heeft Lille zich extra mooi gemaakt. Winkels zijn versierd en de eeuwenoude gevels zijn met kerstlichtjes getooid. Op Place Rihour in het stadscentrum vindt tot 30 december de traditionele kerstmarkt plaats, die meer dan tachtig kraampjes telt.

Aux Merveilleux de Fred is bekend om zijn typische Rijselse gebakjes; met werken van Rubens en Brueghel kan het museum voor Schone Kunsten zich meten met het Louvre.

Bij een bezoek aan de kerstmarkt hoort ook een rondje in het vijftig meter hoge reuzenrad. Wie geen last heeft van hoogtevrees, kan in een van de cabines genieten van een magnifiek uitzicht over de stad. Als je na het kersthoppen even wil uitblazen met een kopje koffie, vergeet dan niet om er een ‘merveilleux’ bij te bestellen, een typisch Rijsels gebakje van meringue en slagroom. Hét adresje voor deze lekkernij is Aux Merveilleux de Fred in de Rue de la Monnaie. Daar kun je kiezen uit meerdere variëteiten, bijvoorbeeld met pure chocolade of hazelnoten.

"Je kunt Lille vergelijken met Parijs, maar dan in 't klein"


Lille in kerstsfeer, met op de achtergrond het prachtige, honderd jaar oude gebouw van de kamer van koophandel; een Mariabeeld in de Église Saint-Maurice.

Plusfotograaf Wim Lanser kwam enthousiast terug uit Lille. “Het is een verrassend leuke en gezellige stad”, vertelt hij. “Je kunt hem gerust vergelijken met Parijs, maar dan in ’t klein.” Wim vond meer dan genoeg leuke plekjes om te fotograferen, zoals de boekenmarkt in het zeventiende-eeuwse beursgebouw en het Museum voor Schone Kunsten.

“Dat heeft een collectie oude meesters die zo omvangrijk is dat het zich kan meten met het Louvre in Parijs.” Lille ligt ook nog eens vrijwel naast de deur: met de Thalys ben je er vanaf Amsterdam in tweeënhalf uur. Boeken is mogelijk op www.nsinternational.nl

Bent u benieuwd naar verrassende tips voor hoofdstad Parijs? Reisredacteur Thijs Joosten beschreef eerder vijf vervangende bestemmingen voor de grote trekpleisters en de mooiste tuinen en parken in de omgeving.

Trefwoorden: