Vijf parken en tuinen in Parijs

Parijs herbergt een flink aantal parken en tuinen. Thijs Joosten, reisredacteur van Plus Magazine, woonde zelf jarenlang in de Franse hoofdstad. Hij geeft vijf tips, waarvan vier verrassende.

1. Sorbonne

De Universiteit van Sorbonne was tot 1970 dé universiteit van Parijs, en is later opgedeeld in meerdere universiteiten. Het oude gebouw van Sorbonne bevat een tuin die bedoeld is voor de studenten van de faculteit farmacologie, maar als bezoeker mag je er ook komen. In de tuin groeien geneeskrachtige planten uit de hele wereld.

1 rue Victor Cousin, 5e arrondissement

2. Promenade Plantée

Dit park is aangelegd op het talud van een voormalige spoorlijn. Het unieke van Promenade Plantée is volgens Thijs dat het park erg smal is, maar wel zeer lang. De bezoeker kan blijven lopen, tot de 4,7 kilometer voorbij zijn.

12e arrondissement

3. Parc André Citroen

Parc André Citroen is aangelegd op het voormalige terrein van een Citroen-fabriek. Na sluiting van de fabriek werd een futuristisch park aangelegd van 14 hectare grond, waar begroeiing, steen, glas en water samenkomen tot een geheel. een 'zwarte tuin', een 'witte tuin', een 'tuin in beweging' en 'seriële tuinen'. In het hart van het park kun je als bezoeker een luchtballon in. Deze zorgt op 150 meter hoogte voor een schitterend uitzicht.

2 Rue Cauchy, 15e arrondissement

4. Jardin Atlantique

Ook adviseert Thijs ons Jardin Atlantique. Dit is een park op het dak van het TGV-station Montparnasse, waar je als bezoeker ook kunt tennissen en pingpongen. Daarnaast bevat Jardin Atlantique speciaal voor de kinderen een speelplaats.

1 Place des Cinq Martyrs du Lycée Buffon, 15e arrondissement

5. Jardin de Luxembourg

Parijs is de stad van de liefde, zegt men. Jardin de Luxembourg is volgens Thijs een onmisbaar park voor de tortelduifjes, waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Overal staan metalen stoeltjes om te genieten van de rust. Het park is eigendom van de senaat, bevat 23 hectare grond en herbergt honderd standbeelden.

6e arrondissement 

Onze reisredacteur kwam eerder met vijf alternatieven voor de bekendste trekpleisters in Parijs.