5 tips om veilig te douchen

Getty Images

De gladde tegels, een hoge douche instap of onvoldoende houvast kunnen al snel voor ongelukkige valpartijen zorgen. Uw douche naar uw (toekomstige) wensen aanpassen is in dat geval belangrijk, maar hoe doet u dat? En wat voor opties zijn er om uw douche veiliger te maken?

1. Inloopdouche

Heeft u een douche met een douchebak of een hoge instap? Dan kunt u ook kiezen voor een inloopdouche. Dan is de vloer vrijwel gelijk met de rest van uw badkamer en hoeft u niet over een glibberige rand te klimmen. Lees hier meer over de voordelen van een inloopdouche.

2. Handgrepen of wandbeugels

Het kan zijn dat u het prettig vindt om tijdens het douchen wat extra houvast te hebben. Er zijn allerlei soorten handgrepen en wandbeugels op de markt die u makkelijk aan de muur kunt (laten) bevestigen. Van zuignappen tot vaste beugels: er zijn allerlei varianten.

3. Douchestoel, - kruk of -zitting

Een andere mogelijkheid voor meer steun, voor als u bijvoorbeeld minder goed ter been bent of niet voor langere tijd kunt staan, is de douchestoel. Dit is een stoel die u los in de douche kunt zetten (met wieltjes of met zuignappen aan de onderkant) of aan de wand kunt bevestigen. De vaste douchestoel heet ook wel een douchezitting. De stoelen zijn aan te passen naar uw zithoogte, gewicht, inklapbaarheid en zitting. Heeft u weinig ruimte in de douche? Dan kunt u ook voor een douchekruk(je) kiezen. Een kruk neemt minder ruimte in beslag, maar heeft geen arm- of rugleuningen. 

4. Antislip op de vloer

Antislip-strips, een douchemat of antislip-spray helpen gladde oppervlakken minder glad te maken. Hiermee vergroot u de grip in uw douche en badkamer. Mocht u het groot aan willen pakken en het budget daarvoor hebben, dan kunt u ook kiezen voor antisliptegels in de badkamer. Dit zijn ‘gewone’ badkamertegels, maar dan met een stugger oppervlak. 

5. Veilige en onderhoudsvrije (glas)wanden 

Bij een veilige douchewand kunt u denken aan een wand van veiligheidsglas. Dit is sterk, flexibel en stootbestendig glas. Mocht u een keer uw evenwicht verliezen, dan breekt het niet zomaar. Een voorbeeld van een onderhoudsvrije douchecabine is een wand van glas met een antikalkbehandeling. De kalkaanslag hecht zich dan minder goed aan de douchewand en dat zorgt ervoor dat u het makkelijker schoon kan maken. 

Een andere tip is om te zorgen dat u geen scherpe randen of hoeken in uw douche plaatst of deze afdekt, om de kans dat u hier tegenaan stoot of valt te voorkomen. 
 

Auteur