Zo zorgt u voor goede ventilatie in de badkamer

Getty Images

Bij een slechte ventilatie heeft u al gauw last van schimmel, een muffe geur of misschien zelfs roest op uw radiator. Dat is slecht voor uw eigen gezondheid en het tast de levensduur van uw badkamer aan. Goed ventileren is de oplossing en we leggen uit wat u kunt doen. 

Optie 1: Natuurlijke ventilatiesysteem

De meeste oude(re) huizen (gebouwd voor 1975) hebben natuurlijke ventilatie. Dat houdt in dat er geen centraal ventilatiesysteem is, maar dat de luchtstroom door roosters, klepraampjes, naden en kieren geregeld wordt. Ook zijn er afvoerkanalen op de wc en in de badkamer.

Na een douche of een bad blijft er veel vocht in de lucht hangen. Een vochtige lucht, zeker in combinatie met warmte, is de perfecte omgeving voor schimmels en bacteriën. Om schimmelvorming te voorkomen en de lucht zo fris mogelijk te houden, kunt u het volgende doen: 

Klepraampjes op een kier

Heeft u klepraampjes? Zet ze dan op een kier als u thuis bent. Zo zorgt u dat de aan- en afvoer van lucht in uw badkamer constant blijft. 

Roosters schoonmaken

Maak de roosters minstens één keer per jaar schoon met een stofzuiger of een borstel. Als u de kap eraf kunt halen, maak die dan ook schoon met een sopje. 

Zorg voor een extra ventilator in de badkamer

Heeft u geen ventilator of afzuigsysteem in uw badkamer? Laat dan een losse inbouwventilator plaatsen. Deze kan aangesloten worden op het bestaande afvoerkanaal of in het raam geplaatst worden.

Optie 2: Mechanisch ventilatiesysteem

Dit zijn de ingebouwde systemen die zich door het hele huis bevinden. Het centrale afzuigsysteem zorgt ervoor dat in alle ruimtes (ook je badkamer en wc) de luchtinstroom en -uitstroom gereguleerd worden. Het is een energiezuinigere optie dan de badkamerventilator, maar vergt wel een flinke investering als u dit systeem nog niet in huis hebt. Huizen die vanaf 1975 gebouwd zijn, hebben dit systeem vaak wel. 

Ramen open

Uw ramen helemaal openzetten lijkt misschien de beste oplossing, maar het is vaak niet genoeg om de grote hoeveelheden vocht af te voeren. Het open raam kan zelfs averechts werken. Als u na het douchen of badderen het raam open zet, wordt het snel te koud in de ruimte en kan er opnieuw condens (en daarmee schimmel) ontstaan. Ook werkt het ventilatiesysteem in de rest van het huis dan minder goed. Het is daarom beter om uw ventilatiesysteem even op de hoogste stand te zetten na het douchen of badderen. Wilt u toch het raam openzetten? Doe dit dan niet langer dan 20 tot 30 minuten. Uw raam op een kier zetten kan natuurlijk wel.

Verbouwen

Gaat u de badkamer verbouwen? Vergeet dan niet de ventilatiesystemen en eventuele mogelijkheden te (laten) controleren. Meer over het verbouwen van uw badkamer leest u hier. 

Bron: Milieucentraal.nl
 

Auteur