De badkamer aanpassen aan uw wensen

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Badkamer met aanpassingen
Getty Images

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar waarmee u uw badkamer volledig kunt afstemmen naar uw wensen. Denk bijvoorbeeld aan een inloopdouche of instapbad. Een aantal opties op een rijtje.

1.    Wandbeugels

Er zijn verscheidene wandbeugels op de markt die u kunnen helpen een extra steuntje te geven. In de douche zorgen ze voor extra stabiliteit en bij het toilet kunnen ze een hele hulp zijn bij het opstaan. Dit is misschien wel het meest voorkomende hulpmiddel in een toekomstbestendige badkamer.

2.    Douchestoel

Het kan best vermoeiend zijn om een gehele douchebeurt onder een douche te moeten blijven staan. Gelukkig is daar een hulpmiddel voor bedacht in de vorm van het douchestoel. Er bestaan losse varianten die u in de douche kunt zetten, maar ook opklapbare douchezitjes voor aan de wand. Dit scheelt in het in en uit de douche verplaatsen van de stoel en het is bovendien veiliger. Zo kunt u heerlijk zittend douchen!

3.    Grijppaal

Een grijppaal is een paal die tussen plafond en vloer geklemd wordt waaraan u zich kunt vasthouden. Het kan een steun bieden voor het in en uit een bad stappen, door de paal naast de badrand tussen plafond en vloer te klemmen. Voor de veiligheid is het verstandiger om een instapbad te plaatsen, zodat u geen problemen heeft met in en uit bad stappen. 

4.    Antislipvloer

Het klinkt misschien niet direct als een hulpmiddel, maar een antislipvloer kan toch echt een groot verschil maken in een toekomstbestendige badkamer. Het neemt namelijk het grootste gevaar voor een ongeluk in de badkamer weg: het uitglijden. 

5.    Badplank

Een badplank kan dienen als tussenstap voor het in en uit bad stappen. U kunt het als zitje laten steunen op de randen van uw bad, waardoor u eerst rustig kunt gaan zitten voordat u zich in bad laat zakken. Dit kost toch nog wel enige kracht van de armen, dus als u echt graag een toekomstbestendig bad zou willen, is ook hier het instapbad een goede oplossing. 

6.    Verhoogd toilet

Wanneer u moeite heeft om op te staan van het toilet kan dit u beperken in uw vrijheid. Een verhoogd toilet kan een uitkomst bieden. Dit toilet wordt op de gewenste hoogte geplaatst wat bij uw lichaamslengte past. Naast de comfortabele hoogte zijn de toiletten ook onderhoudsvriendelijk.

7. Inloopdouche

Heeft u een douche met een douchebak of een hoge instap? Dan kunt u ook kiezen voor een inloopdouche. Dan is de vloer vrijwel gelijk met de rest van uw badkamer en hoeft u niet over een glibberige rand te klimmen. Lees hier meer over de voordelen van een inloopdouche.

8. Veilige en onderhoudsvrije (glas)wanden 

Bij een veilige douchewand kunt u denken aan een wand van veiligheidsglas. Dit is sterk, flexibel en stootbestendig glas. Mocht u een keer uw evenwicht verliezen, dan breekt het niet zomaar. Een voorbeeld van een onderhoudsvrije douchecabine is een wand van glas met een antikalkbehandeling. De kalkaanslag hecht zich dan minder goed aan de douchewand en dat zorgt ervoor dat u het makkelijker schoon kan maken. 

Een andere tip is om te zorgen dat u geen scherpe randen of hoeken in uw douche plaatst of deze afdekt, om de kans dat u hier tegenaan stoot of valt te voorkomen. 

Auteur 
Bron 
  • Molenaar