De Zorgvilla: 'Sommige zorgverleners zijn bijna vriendinnen'

Klazien van Dijk (76) uit Kampen raakte halfzijdig verlamd na een hersenbloeding. Ze woont nu samen met haar man Lammert (75) in zorgresidentie Rosorum in Arnhem.

Oud worden in eigen huis ging niet meer

Het liefst waren ­Lammert en Klazien van Dijk oud geworden in hun eigen huis. Dat ging niet meer, na het herseninfarct van ­Klazien, zes jaar geleden. “Ons ­leven is totaal anders sinds Klazien in een ­rolstoel zit en ­afasie heeft”, zegt ­Lammert. Hun appartement heeft een erker met uitzicht op een parkachtige tuin. Twee keer per dag komen de ‘zorgdames’ over de vloer. Ze helpen Klazien met opstaan, wassen, aankleden en naar bed gaan. Met sommigen heeft ­Klazien een speciale band. “Dat zijn bijna vriendinnen.”
’s Avonds nuttigen ze de maaltijd gezamenlijk met andere bewoners. Lammert: “Voorafgaand aan de maaltijd drinken we een glas wijn in de gemeenschappelijke serre. Je huis uit komen, in gesprek blijven met anderen: dat is hier makkelijker dan wanneer we thuis waren ­blijven wonen.”

Praktisch

  • Er zijn in Nederland circa driehonderd zorgvilla’s: kleinschalige, particuliere woonverblijven voor ­ouderen, al of niet met een intensieve zorgvraag. De voorzieningen zijn luxer dan in een verpleeghuis.
  • De huurprijs in Rosorum varieert van €3500 tot €5000 per maand, afhankelijk van de grootte van het appartement (55 tot 100 vierkante meter). Dat is inclusief ontbijt, lunch en diner, koffie, thee, wasservice, telefoon, internet, energie en 24-uursbeschikbaarheid van zorgpersoneel in noodgevallen.
  • Voor de zorg betalen bewoners een inkomensafhankelijke zorgbijdrage (gemiddeld zo’n €1000 per maand voor intensieve zorg).
  • Of je een zorgindicatie nodig hebt, verschilt per zorgvilla. In Rosorum heeft de helft van de bewoners een zorgindicatie.
  • Inwoning van gezonde partners is vrijwel altijd ­mogelijk in een zorgvilla. Vaak wordt daarvoor een toeslag op de huur berekend.
Bron(nen):

16 Comments

Door Ina (niet gecontroleerd) op wo, 7-10-2015 - 13:48

Dit is pijnlijk om gelezen hoe kan dit betaald worden met een AOW en klein pensioen en die mensen willen ook graag aandacht en gezelligheid .sor ik zit er zelf ook mee.

Door W.Bosch (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 20:40

Mensen die onderaan de ladder staan die al het zware werk hebben gedaan in hun leven.Waar de vermogende altijd van hebben geprofiteerd en niet zonder kunnen, komen nu op de koffie omdat ze deze zorg niet kunnen betalen.Maar hebben zij er dan niet meer recht op dan die vermogende mensen die het altijd al goed hebben gehad omdat ze het geluk hebben gehad dat ze een stel goede hersenen hebben mee gekregen van hun ouders(dat krijgt niet iedereen) of in een opgemaakt bed zijn terecht gekomen.
Maar ja de armen worden steeds armer en steeds slechter verzorgd en de rijken steeds rijker en steeds beter verzorgd.Als je maar betaald!!!!!!

Door Mies (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 20:06

Voor zoveel geld kun je ook in je eigen huis blijven wonen als je goede voorzieningen hebt. Hulp kun je inhuren.

Door ineke van koolwijk (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 19:27

Hier word je vrolijk van, voor wie is dit nu weggelegd?

Door A Leefmee (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 14:58

Hoe krijgen ze in godsnaam 300 villa's vol als de meeste van onze oudjes maar het 5e part van de kale huur per maand in hun beurs hebben.
Jullie hoeven hier geen reclame voor te maken om hulpbehoevende oude mensen de ogen uit te steken,er zijn er genoeg die eigenlijk het abonnement van de plus niet kunnen betalen hebben jullie daar al eens over nagedacht.

Door jan met de pet (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 14:19

Het is goed dat u laat zien hoeveel oudere vermogende mensen in nederland zijn. VOor de oudere
minder rijke mensen met aow en een gewoon pensioen is maar 1 mogelijkheid thuis blijven wonen tot je er dood bij neervalt.bedankt regering en oprutte met al de bezuinigingen op onze zorg ,waar wij allen zoveel voor betaald hebben.

Door Een van Nieuwkoop (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 14:03

Dit kan 85% van de Nederlanders niet opbrengen dus wij zijn aan de goden overgeleverd.
Misschien het pilletje als je aow krijgt erbij doen ,de mensen moeten steeds langer werken ze zijn straks al halfdood voor ze aan pensioen toe zijn ?
Kun je zelf beslissen wanneer je eruit wil stappen want er is toch geen zorg genoeg voor iedereen ,alleen als je geld genoeg heb.

Door Julia (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 13:49

Volgens mij is er meer vraag maar bejaardenhuizen in een normale prijsklasse. Na verkopen huis wil je niet 1 jaar in luxe wonen en daarna gedumpt worden in een kazerne achtig verzorgingstehuis waar de gemiddelde asielzoeker nog voor bedankt maar helaas is dat tegenwoordig wel de werkelijkheid. Ik heb een bejaarde moeder die door ons 24/7 verzorgt wordt met heel veel liefde. Zodra we haar over zouden geven in "vreemde" handen kost die zorg opeens bakken met geld en wordt haar woonruimte ernstig verkleind. Gekke is wel dat je overal leest dat mantelzorgers betalen met pas van ouders en daar halt aan moet worden geroepen...nou ik doe ook haar boodschappen met haar pas en ze schenkt me wel eens een tank benzine omdat ik me een rotje voor haar rijd. Gek zeg dat daar moeilijk over wordt gedaan maar dit soort uitzuigende zwaar overprijsde zorginstellingen gewoon hun gang mogen gaan. Nederland is slecht voor zijn ouderen.

Door Harry (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 13:08

Wanneer je niet elk dubbeltje twee keer om hoeft te draaien dan is de zorgvilla een prima oplossing. Maar gezien het beperkte aantal zorgvilla's voor het grote aantal bejaarden is er al rekening mee gehouden met het feit dat maar weinigen financieel in staat zijn er gebruik van te maken.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 12:59

De zorg is INKOMENSAFHANKELIJK staat er. Niet eerst klagen en dan pas lezen.