Op stap met Valys

Voor mensen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, is er Valys, vervoer van deur tot deur. Dit speciale vervoer is ook in 2016 te combineren met de trein.

Speciaal vervoer voor reizigers die vanwege ouderdom of een handicap niet met het gewone openbaar vervoer kunnen reizen, bestaat al langer. In de eigen regio is dat de regiotaxi. Voor een uitstapje verder weg – verder dan vijf OV-zones van uw thuisadres om precies te zijn – kunnen reizigers ook in 2016 een beroep doen op Valys. Dat is sociaal-recreatief vervoer, wat betekent dat u op visite kunt gaan bij een kind dat verder weg woont of een bezoek kunt brengen aan een tentoonstelling in een museum in een stad buiten de regio.

Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals Valys Begeleid en Valys Vrij, waarbij de taxirit wordt gecombineerd met een treinreis. Dat is vooral interessant voor reizigers die geregeld langere afstanden willen reizen.

De reacties van gebruikers, van Ouderenbond ANBO en van gehandicaptenorganisatie Ieder(in) zijn positief. Er waren in 2014 helaas wel aanloopproblemen, vooral de ‘bijzondere indicaties’ gingen niet altijd goed. Daarbij gaat het om reizigers die speciale wensen hebben, zoals voorin zitten of solovervoer. Verder lijkt het een mooie voorziening.

Kilometerbudget

Iedereen die recht heeft op ­Valys kan een Valys-pas aanvragen en krijgt vervolgens een persoonlijk kilometerbudget. Voor 2016 is dit budget 600 kilometer. Wie zich in de loop van het jaar aanmeldt, krijgt een evenredig deel van dit budget. Voor elke reis binnen dat kilometerbudget geldt een eigen bijdrage van 20 cent per kilometer. Een tochtje van 40 kilometer heen en weer met de taxi kost dus €8. Let wel op, want als de grens van 600 kilometer is bereikt, wordt de prijs ongeveer zes keer zo hoog.

Reizigers mogen met Valys gratis een begeleider meenemen, zonder dat daar eisen aan verbonden zijn. Een begeleider hoeft dus niet te helpen bij in- en uitstappen, en kan ook de eigen partner zijn. Daarnaast mag een reiziger met Valys twee medereizigers meenemen voor 20 cent per kilometer per persoon. De kilometers van de medereizigers tellen niet voor het kilometerbudget. Een reis met vier personen is één reis, en de kilometers tellen slechts één keer.

Met de taxi

De traditionele vorm van Valys-vervoer is de (groeps)taxi die een reiziger van huis naar de bestemming vervoert en weer terug, letterlijk van deur tot deur. Tegenwoordig heet dit Valys Basis. Het concept is simpel: uiterlijk een dag van tevoren bestelt u ­Valys, de taxi komt op het afgesproken tijdstip voorrijden en brengt u naar de bestemming. De terugreis gaat op dezelfde manier.

Een reis aanvragen kan telefonisch of via internet en moet dus een dag van tevoren. Is de aanvraag later, dan kost dat €3 extra. Datzelfde bedrag geldt ook voor wijziging op het laatste moment, bijvoorbeeld als u besluit bij familie te blijven eten en een paar uur later wilt vertrekken.

Valys is groepsvervoer en dat kan in de praktijk nadelen hebben. Zo komt de taxi niet altijd stipt op tijd, maar is er een marge van een half uur: de taxi mag tot vijftien minuten eerder of later arriveren. Ook neemt de taxi niet altijd de kortste route, omdat het kan zijn dat de taxi andere reizigers ophaalt of wegbrengt. Een reis mag maximaal anderhalf keer zo lang duren als een rechtstreekse rit.

Verder met de trein

Interessant is de koppeling met de trein. Dit kan op twee manieren: Valys Begeleid en Valys Vrij. Het essentiële verschil met Valys Basis is dat de trein­kilometers niet meetellen voor het kilometerbudget. Neem bijvoorbeeld een reis van Zierikzee naar Drachten. Dat is 272 kilometer. Met de taxi kost dat bijna het volledige kilometerbudget.

Maar met Valys Vrij, waarbij een groot deel met de trein wordt gereisd, ziet het plaatje er heel anders uit. Station Goes ligt ongeveer 20 kilometer van Zierikzee, en station Akkrum ongeveer 25 kilometer van Drachten. Dat is heen en weer ongeveer 90 kilometer. Dit betekent dat met de trein deze lange reis zes keer per jaar binnen het kilometerbudget past in plaats van één keer. De kosten zijn nooit hoger dan met Valys Basis, 20 cent per kilometer en een eventuele begeleider reist gratis mee. Met Valys Begeleid is het niet mogelijk via station Akkrum te reizen, zodat een groter deel van de reis met de taxi gaat.

Begeleiding mag mee

Wie voor de eerste keer (of voor het eerst sinds lange tijd) met de trein reist, kan het best kiezen voor Valys Begeleid. Dat kan op 30 stations. De reis begint met een taxirit naar het station. Daar wacht een Valys Reisassistent, die de reiziger naar het perron brengt. De reiziger ontvangt een tijdelijke Treinpas (voor de trein betaalt u het reguliere tarief, ook ongeveer €0,20 per kilometer) en een Valys Reismaatje. Dit laatste is een kastje met een alarmknop die in directe verbinding staat met een meldkamer die de hele reis in de gaten houdt. Mocht er vertraging zijn, dan waarschuwt de meldkamer de taxi op het station van aankomst zodat deze even wacht. Bij een eventuele overstap en op het station van aankomst staat ook weer een Valys Reisassistent, die de reiziger naar de taxi zal begeleiden.

Reizigers in een rolstoel die een brug nodig hebben om in de trein te komen, kunnen via Valys AVG (Assistentieverlening Gehandicapten) aanvragen. AVG is aanwezig op ruim honderd stations en is de verantwoordelijkheid van NS. Los van de begeleiding op het station is het ook mogelijk om twee keer te reizen met een speciale Valys Ambassadeur, een vrijwilliger die de hele treinreis meegaat. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor de eerste keer of tijdens een reis met een overstap.

Het boeken van Valys Begeleid gaat via internet of telefonisch. Dat moet minimaal een dag van tevoren en wijzigen is niet mogelijk. Bij een telefonische boeking wordt het reisschema gemaild. Ook kan de Reisassistent op het station het schema printen.
Bij het boeken geeft Valys drie mogelijkheden waaruit de reiziger kan kiezen: de beste, de snelste en de goedkoopste reis. De beste reis geeft een optimale combinatie van tijd en geld. Op veel trajecten kunnen de verschillende opties met elkaar samenvallen.

Zelfstandig treinen

Valys Vrij is bedoeld voor de reiziger met een beetje meer ervaring. Er is dan geen begeleider van Valys op het station. De reiziger heeft een eigen Valys Treinpas en checkt zelf in en uit. Ook bij het overstappen is er geen begeleiding aanwezig. Wel kan een reiziger in een rolstoel AVG boeken, de NS-service om met een brug de trein in- en uit te stappen. Het boeken van een reis gaat op dezelfde manier als bij Valys Begeleid. Wie geen internet heeft, moet zelf het reisschema noteren. Een reis op het laatste moment wijzigen is mogelijk, maar dat kost net als bij de taxivariant €3 extra. Ook bij Valys Vrij is het mogelijk om een reis te maken samen met een Ambassadeur. Een reiziger die eerst van Valys Begeleid gebruikmaakt en enige tijd later van Valys Vrij kan op die manier drie keer samen reizen met een Ambassadeur om stap voor stap te wennen aan het reizen met de trein.

Wie mag met Valys reizen?

Valys is bedoeld voor reizigers met een mobiliteitsbeperking, wat concreet betekent dat een reiziger eerst een Valys-pas moet aanvragen. Valys doet daarvoor zelf geen keuring of onderzoek, maar sluit aan bij de gemeente en/of de NS. Hierdoor komt iedereen die recht heeft op Wmo-vervoer, een Wmo-rolstoel, een Wmo-scootmobiel, een gehandicaptenparkeerkaart of een OV-Begeleiderskaart in aanmerking voor een Valys-pas. Voor de Wmo-voorzieningen (Wet maatschappelijke ondersteuning) is de gemeente het juiste adres, een OV-Begeleiderskaart wordt door NS verstrekt. Bij gemeenten kunnen verschillen zijn in de uitvoering van de Wmo.

Bron(nen):
Trefwoorden:

16 Comments

Door natalie (niet gecontroleerd) op wo, 8-4-2020 - 12:04

Mijn moeder bestelde vroeger vaak een taxi via Valys toen ze nog reisde. Ze was er erg opgetogen over. Het stelde haar in staat om overal nog tamelijk zelfstandig te komen. Wel was ze aan bepaalde tijden gebonden voor de terugreis. Zo moest ze een keer een etentje afbreken omdat de Valys-taxi er was. Het is dus ook een kwestie van goed plannen.

http://www.taxihoorn-drechterland.nl/

Door Mgpieter (niet gecontroleerd) op wo, 18-12-2019 - 19:22

Geachte heren en dames
Ik wil valys aanvragen wand ik heb al regiotaxi

Door Cathy Sommer (niet gecontroleerd) op zo, 6-10-2019 - 16:08

Onze eerste reis met Valys
We wilden van Huizen naar Zwollen
Om 12 uur hadden we een reünie lunch
Reis geboekt van deur tot deur
11 uur zou taxi komen, kwam 1125 moesten we nog naar Zeewolde-- op reünie waren we 1250
Zouden om 1430 weggaan taxi kwam om 1405
We waren te laat en midden in de lunch moesten we weg
Betaalden € 30,00
Dan vraag ik het af hoe is dit georganiseerd

Door willemijn (niet gecontroleerd) op zo, 18-11-2018 - 12:59

lijkt zo mooi als je het artikel over valys leest ,maar ga er maar eens een rit bestellen ,als het je al lukt en dan rijden of te laat of komen helemaal niet …..! en zo weet ik nog wel meer elende op te noemen ,het is een grote schande dat de overheid hier niets aan doet ,het gaat hier wel over mensen die van dit vervoer afhankelijk zijn !

Door M. de Haan (erg... (niet gecontroleerd) op do, 2-8-2018 - 14:37

Beste mw.,

U zou een badplank kunnen uitproberen (verkrijgbaar bij vrijwel alle thuiszorgwinkels of via internet). Met een badplank hoeft u niet in het bad te staan om te douchen maar kunt u zitten. Ook is het in- en uit bad stappen daardoor vaak een stuk gemakkelijker. Als u er toch niet mee uitkomt zou ik u aanraden om contact op te nemen met een ergotherapie-praktijk bij u in de buurt. Een ergotherapeut kan samen met u kijken hoe u zo zelfstandig mogelijk veilig kunt blijven functioneren.

Met vriendelijke groet,
M. de Haan (ergotherapeut)

Door Jacqueline van ... (niet gecontroleerd) op wo, 30-5-2018 - 14:14

Mijn man en ik hebben een leuk huis in Arnhem. Mijn man werkt behoorlijk hard en omdat hij graag gebruik maakt van het bad, wil ik dit ook niet kwijt. Omdat ik gehandicapt ben, wordt het op termijn lastig om elke keer in het bad te moeten klimmen, om te douchen. We hebben géén ruimte, om een aparte douche te maken in de badkamer. Hebben jullie een oplossing waarbij we het bad kunnen behouden maar waar ik ook iets gemakkelijker kan douchen?

Door jh de wit (niet gecontroleerd) op di, 29-5-2018 - 12:48

Ik heb zaterdsg 26 mei 2018 valys gebeld voor zondag 27 mei 2018 om 12.30 ik heb anderhalf uur staan wachten niet normaal ik ben ook nitet merr meegegaan.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 1-5-2018 - 14:47

kan ik met pas Valys pas van venray naar Venlo ziekenhuis reizen en ook weer terug

Door Willianne (niet gecontroleerd) op wo, 18-4-2018 - 08:59

ik gebruik alléén die actie-tickets van zo'n € 15,00 om te reizen en kan hélemaal geen dure treinkaartjes betalen. als alles in één aan Valys betaald moet worden vanwege die eigen Valys treinpas............. niet duidelijk?

Door Mark (niet gecontroleerd) op ma, 16-4-2018 - 18:56

Nee, u kunt ook via Valys Vrij het grootste gedeelte met de trein reizen.