Wat is een Wmo-vervoerspas?

Collectief vervoer houdt in dat je samen met andere passagiers reist

Man is vrolijk met telefoon bezig in huiskamer
Getty Images

Heb je door een beperking moeite met reizen met het openbaar vervoer? Dan kun je in de gemeente waar je woont een Wmo-vervoerspas aanvragen. Met deze pas kun je tegen een gereduceerd tarief reizen in je woonplaats.

De vervoerspas is bedoeld voor mensen die door een beperking niet met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen. Ben je jonger dan 75 jaar? Dan heb je een medische indicatie nodig voor de vervoerspas. Ben je 75 jaar of ouder? In de meeste gemeenten kun je dan zonder medische indicatie een vervoerspas aanvragen.

Wat biedt de Wmo-vervoerspas?

Met deze pas kun je het collectieve Wmo-vervoer in jouw gemeente gebruiken. Elke gemeente heeft hier eigen regels voor, dus informeer goed hoe dit bij jou geregeld is. De voorziening is alleen bedoeld voor lokaal vervoer, met meestal een limiet tot ongeveer 25 kilometer of vijf zones in het openbaar vervoer.

Hoe duur is de Wmo-vervoerspas?

De Wmo-vervoerspas is gratis, maar je betaalt reiskosten per rit. Deze kosten bestaan uit een opstaptarief en een bedrag per kilometer. De exacte tarieven kun je navragen bij een Wmo-medewerker in jouw gemeente.

Hoe werkt collectief Wmo-vervoer?

Collectief vervoer houdt in dat je samen met andere passagiers reist, bijvoorbeeld in een busje, belbus, taxi, of rolstoeltaxi. Wil je buiten de gemeentegrenzen reizen voor familiebezoek, theaterbezoek of sportwedstrijden? Dan wordt het vervoer geregeld door Valys, waarvoor je ook een speciale vervoerspas kunt aanvragen.

  • Regiotaxi: Dit is een gedeelde taxi die je vooraf reserveert; een personenbus, rolstoelbus of deeltaxi. Je kunt ermee in een straal tot ongeveer 25 kilometer reizen, van deur tot deur. Als je een Wmo-vervoerspas hebt, betaal je minder voor de regiotaxi dan degenen zonder Wmo-indicatie. De kosten van de regiotaxi verschillen per regio.
  • Belbus: Dit is een bus met een vaste route en een vaste dienstregeling, die stopt op verzoek. Een rolstoel of rollator kan je meenemen. Vaak betaal je in de belbus gewon met de OV-chipkaart, tegen dezelfde prijzen als in de ‘grote’ bussen. Met een Wmo-vervoerspas profiteer je van een lager tarief, maar wat een ritje kost, verschilt per provincie.
  • Ouderenbus: Speciaal voor ouderen en minder mobiele mensen, met haltes bij belangrijke voorzieningen.
Auteur