Sfeer in de keuken

Getty Images

Op zoek naar keukeninspiratie vanwege een verhuizing, verbouwing, of gewoon omdat je aan iets nieuws toe bent? Dit zijn de nieuwste keukentrends!

Op zoek naar een nieuwe keuken? Grote kans dat je al surfend op internet of ­bladerend door brochures je woonwensen een beetje uit het oog verliest. Gelukkig bieden de nieuwste keukentrends voldoende slimme en praktische oplossingen om een droomkeuken te verwezenlijken waar je lang plezier van hebt.

Mooiste kookspullen

Onverminderd populair blijft de leefkeuken waar koken, eten en wonen samenkomen. De ruimte staat vaak in open verbinding met de woonkamer, wat van invloed is op de inrichting. Bovenkasten worden steeds vaker vervangen door een plank, nis of wandrail waar de mooiste kookspullen uitgestald worden. Zonder bovenkasten verandert ook de locatie van de afzuigkap. In plaats van een gewone afzuigkap kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afzuigsysteem dat geïntegreerd is in de kookplaat, of voor een afzuigkap die als een soort designlamp boven de kookplaat hangt. 

Getty Images

Opbergruimte ontstaat in onderkasten met brede lades. Deze zijn efficiënter in te richten dan smalle lades of ­kastjes én ze laten de keuken groter lijken. Prettig zijn zelfsluitende lades en deuren: een duwtje met hand of heup is al voldoende. In nieuwe keukens worden deze doorgaans standaard meegeleverd, in bestaande keukens zijn ze redelijk makkelijk te realiseren met onderdelen van de bouwmarkt.  

Ook hoge wandkasten leveren bergruimte. Bovendien heb je daarmee de mogelijkheid om een vaatwasser, magnetron of (stoom)oven op ­werkhoogte te laten inbouwen. Niet alleen praktisch, maar ook veilig. Een apothekerskast kan zwaar zijn om te openen, aangezien je de hele kast naar je toe trekt. Overweeg losse lades, al dan niet verborgen achter een kastdeur. 

Staat er een kookeiland op je wensenlijst? Hou rekening met een afstand van minstens 100 cm tussen keuken en eiland, anders loop je elkaar in de weg. Een alternatief kan een kook-schiereiland zijn, of een bescheiden extra werkblad annex gezellige bar zonder kook- of spoelunit.

Zwart gaat het worden

Landelijk, design, industrieel: ál deze stijlen zien we in 2019 terug. De keuken zelf is vrij neutraal en strak, (semi-)greeploos en uitgevoerd in natuurlijke of natuurlijk ogende materialen. Sfeer en stijl worden bepaald door de aankleding – en die kun je makkelijk vervangen.

Een opvallende trend is die van de donkere of zelfs zwarte keuken. Misschien even wennen, maar zorgvuldig uitgevoerd oogt het tijdloos en chic. In een zwarte keuken is contrast belangrijk. Mat ­combineer je met glans, geglazuurde tegels met ruwe structuren, nieuw met oud, hout met steen. Accessoires en apparaten die fraai genoeg zijn om in het zicht te staan, voegen kleur toe. Ook de kleurige afvalscheidingsemmer met sensor-opener krijgt een prominente plek, net als de vrijstaande koel-vriescombinatie met snelvriesfunctie. Een donkere keuken kan niet zonder een uitgekiend lichtplan, zoals werkbladverlichting die niet weerspiegelt.

Getty Images

Gezonde trends 

Een nieuwe keuken is wellicht een goed moment om over te stappen op inductie. Een inductiekookplaat maak je makkelijk schoon én er is geen open vuur of gas. De ­apparatuur wordt steeds slimmer (met kookzones die zich aanpassen aan het formaat van de pan) en eenvoudiger te bedienen (met robuuste draaiknoppen in plaats van ­gevoelige aanstipbediening op de plaat zelf). Veel, maar niet alle pannen zijn bruikbaar voor inductie. Inductie-pannen herken je aan het symbool van een spoel. Je kunt het zelf ook testen met een magneet: als die aan de bodem van je pan plakt, is de pan geschikt. 

De trend van gezond eten speelt een rol bij de keuze van keukenapparatuur. Roerbakken vraagt om een wok-gaspit of inductie-wokpan. Een heteluchtfriteuse (zoals de Airfryer) vervangt de friteuse. Eten bereiden met stoom kan in de stoomoven. En bruisend, koel gefilterd water stroomt gewoon uit de kraan, dankzij waterfilters en een CO2-cilinder in het aanrechtkastje.Voorzien van alle gemakken transformeert de keuken in een ruimte waar het altijd fijn vertoeven is, ook tussen de maaltijden door. 

Bron 
  • Plus Magazine