Vers koken: makkelijker dan u denkt

Koken met verse ingrediënten is lekker én gezond. En, echt waar: met de nieuwste keukenmachines is het veel makkelijker dan u denkt.

Uren in de keuken staan: we vinden het leuk, maar liever niet elke dag. Tegelijkertijd willen we wel weten wat we eten, en moet dat wat we eten liefst ook vers zijn. Een spagaat van jewelste? Dat valt nog best mee!

Broodbakmachine

Vers brood, is er iets lekkerder dan dat? Die warme geur, dat klontje boter dat zo heerlijk wegsmelt… Toch komt het er maar zelden van om zelf brood te bakken. De broodbakmachine maakt het u gelukkig heel makkelijk. ’s Avonds doet u alle ingrediënten in de machine, u schakelt de timer in en ’s morgens zet u heerlijk vers brood op tafel, mét knapperige korst! De broodbakmachine doet het allemaal voor u. Een extra voordeel is dat u eindeloos kunt variëren met - al dan niet zelfgemaakte - broodmixen. Verder kunt u extra ingrediënten als noten of rozijnen toevoegen. Broodbakmachines kosten tussen de 60 en de 175 euro.

Slowcooker

Als u fan bent van stoofpeertjes, stoofpotten, stevige soepen, zelfgemaakte jam, spare ribs of een (vegetarische) rendang, maar geen zin hebt om de hele dag bij het gasfornuis te blijven, dan is de slowcooker (ook wel crockpot genoemd) echt iets voor u. De slowcooker is wat het petroleumstelletje voor uw moeder of grootmoeder was. De slowcooker werkt op stroom (en verbruikt daarbij minder dan de oven) en suddert uw gerechten urenlang op dezelfde temperatuur. De sappen en smaken van de ingrediënten blijven zodoende perfect bewaard. Terwijl de slowcooker het gerecht langzaam gaart, komt er natuurlijk veel vocht vrij. Daarvan kunt u later weer een lekkere jus of bouillon maken. Een leuke website over koken met de slowcooker is bijvoorbeeld Eetspiratie. In de boekwinkel vindt u speciale kookboeken voor de slowcooker. Slowcookers kosten tussen de 50 en de 150 euro.

Magimix Cook Expert

Een keukenmachine die ook kookt - bestaat dat echt? Ja dus! De Cook Expert hakt, maalt, mengt, snijdt, stoomt, kookt, bakt, suddert, maakt sorbetijs; te veel om op te noemen. De machine heeft een groot aantal programma’s, onderverdeeld in vier hoofdthema’s: koken, blender, bakken en foodprocessor. Zin in soep? Hup, de ingrediënten in de Cook Expert en een half uur later geniet u van een kom heerlijke verse soep. Maar voor een zalige risotto of een feestelijk dessert draait deze alleskunner de hand ook niet om. Vanwege het grote aantal mogelijkheden van de Cook Expert zijn de speciale app en het bijgeleverde receptenboek een must: hiermee leert u het apparaat perfect kennen. Aan de Magimix Cook Expert hangt wel een prijskaartje van 1.199 euro. Maar… volgens de gebruikersrecensies is hij elke euro waard. 

Voedseldroger

Zelf kruiden drogen, of dadels en vijgen - zónder suiker! -, of wat te denken van gedroogde appel, banaan, abrikoos, tomaten, cranberries, druiven en paddenstoelen? Met een voedseldroger is het drogen van voedsel heel eenvoudig. Het grote voordeel is dat er geen toevoegingen nodig zijn om het eenmaal gedroogde voedsel lang te bewaren. Bovendien blijven smaak en voedingsstoffen behouden. Met de voedseldroger droogt u in een handomdraai de oogst uit eigen tuin, maar ook verse muesli maken is een fluitje van een cent. Online vindt u inmiddels veel recepten voor koken met gedroogd voedsel. En op de website Voedseldrogers leest u onder meer waar u op moet letten als u een voedseldroger wilt kopen. Een eenvoudige voedseldroger koopt u al voor rond de 50 euro.