Waarom het zo goed is om je haar te borstelen

Getty Images

De een zweert bij één keer per week, de ander doet het twee keer per dag: het haar uitborstelen. Maar wat doet borstelen eigenlijk voor je haar? Is het verstandig om je net gewassen en nog natte haar meteen flink uit te borstelen? En dan die borstel zelf – welke is geschikt en hoe houd je hem goed schoon?

Borstelen doet meerdere dingen voor je haar. Het legt de haarschubben plat zodat je haar in het licht meer gaat glanzen. Borstelen reinigt bovendien haar én hoofdhuid. Dode haren blijven achter in je borstel, net als de dode huidcellen en restanten van de producten waarmee je je haar in model brengt. En er is nog een voordeel: door je haar te borstelen verdeel je de talg vanaf je hoofdhuid over je haar. Deze natuurlijke conditioner versterkt je haar en geeft het extra glans.

In de knoop, uit de knoop

Zeker het wat langere haar kan in de knoop zitten. Het is beter om je haar vanaf de punten te borstelen: je begint met de punten en werkt langzaam naar de hoofdhuid toe. Trek nooit aan het haar, maar borstel de knopen er voorzichtig uit, zo beschadig je je haar niet. Heb je veel knopen en klitten? Spray er dan eerst een ontwarrende spray overheen. Daarmee verzacht je het haar en loop je minder kans op beschadigingen. Een goede conditioner na het wassen helpt ook.

Nat haar drogen en borstelen

Nee, liever niet, tenzij je veel krullen hebt. Nat haar breekt veel sneller dan droog haar. Hooguit kun je het even doorkammen met een grove kam. Droog je haar door het met een handdoek te deppen. Daarna kun je je haar in de handdoek wikkelen of aan de lucht laten drogen. Ga het niet wringen of droogwrijven want daarmee beschadig je je haar. Föhn zo min mogelijk en gebruik in elk geval altijd de laagste stand van de föhn. Borstel je haar als het droog is, en werk dan van de punten richting de hoofdhuid.

Welke borstel dan?

Zachte borstels met zwijnenhaar zijn zeer geschikt voor dun en fijn haar. De haren van de borstel staan dicht op elkaar en hebben verschillende lengtes en diktes. Zodoende beschadigen ze het dunne en fijne haar niet. 

Heb je dik haar, dan is een borstel met pinnen van hout of nylon aan te raden. Zulke borstels zijn beter in staat om dik haar te ontwarren.

Borstels met metalen pinnen zie je niet zo vaak meer en dat is niet voor niets: de pinnen van deze borstels kunnen je haar flink beschadigen omdat ze niet meebuigen.

Borstels wassen

Verwijder steeds de losse haren uit de borstel en denk eraan de borstel maandelijks te wassen. Was je borstel door hem even in een bakje warm water met een drupje shampoo te weken. En vallen er haren of pinnen uit, dan is de borstel aan vervanging toe.

Bronnen:

Zin in Meer

Haarstichting

Auteur