5 fraaie fietsroutes door de Nederlandse natuur

21 mei is het Europese Natura 2000-Dag. Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden dat door de EU is opgezet. Het netwerk dient ter bescherming van zowel de gebieden als de wilde planten en dieren op het grondgebied van de EU-lidstaten.

Waar kun je deze Natura 2000-Dag beter vieren dan in de natuur zelf? Wij hebben een top 5 fietsroutes samengesteld waarmee je de pracht en praal van de natuur intens kunt beleven.

1. Natuur onder Gilze-Rijen (42 Km, Noord-Brabant)

Het Brabantse dorp Gilze staat vooral bekend vanwege de nabijgelegen vliegbasis, Gilze-Rijen. Maar er is rond het dorp nog veel meer te zien, vooral op het gebied van natuur.

www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/noord-brabant/gilze/natuur-onder-gilze-rijen

2. Natuur op voormalige vloeivelden (45 Km, Drenthe)

In Midden-Drenthe liggen de natuurgebieden Diependal en het Hijkerveld, de vroegere vloeivelden van Aardappelmeelfabriek Oranje. Vloeivelden zijn grote waterbassins die gebruikt worden door bijvoorbeeld aardappelzetmeel-, strokarton- en suikerfabrieken om sediment uit het proceswater te laten bezinken. Na de sluiting van Aardappelmeelfabriek Oranje werden de vloeivelden Diependal en het Hijkerveld omgevormd tot natuurgebied.

www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/drenthe/hijken/natuur-op-voormalige-vloeivelden

3. De natuur van Heeze-Leende (48 Km, Noord-Brabant)

De Strabrechtse Heide, in Someren Lieropsche Heide geheten, is een van de belangrijkste onderdelen van dit aaneengesloten natuurgebied. Samen met het dal van het riviertje de Dommel is de Strabrechtse Heide aangewezen als Natura 2000-gebied. Delen ervan vallen onder de Habitat- en Vogelrichtlijnen, waarmee ze als beschermd gebied zijn aangewezen.

www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/noord-brabant/heeze/de-natuur-van-heeze-leende

4. Natuur en kastelen langs de Maas (44 Km, Limburg)

Langs de Maas in Limburg vind je prachtige natuurgebieden, historische landgoederen en imposante kastelen. Geniet van het beste dat het noorden van Limburg te bieden heeft.

www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/limburg-nl/grubbenvorst/natuur-en-kastelen-langs-de-maas

5. Natuurgraven op Schoorsveld (39 Km, Noord-Brabant)

Op het eerste gezicht lijkt Schoorsveld – naast het Brabantse Heeze – een natuurgebied als alle andere. Toch is het een bijzonder gebied: het is een natuurbegraafplaats.

www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/noord-brabant/heeze/natuurgraven-op-schoorsveld

Bron(nen):
Trefwoorden: