E-bike kopen

4 punten om op te letten

Getty Images

Wanneer u een e-bike aanschaft is het belangrijk dat u aan een aantal zaken denkt. Gebruik onderstaande punten als checklist!

1. Waar is-ie voor bedoeld?

Wilt u graag lange afstanden fietsen met de e-bike? Of vooral tochtjes in de buurt maken? Gaat de fiets mee op reis? Het is handig om een lijst te maken met uw minimale wensen, zoals het maximale bereik van een volle accu en het gewicht van de fiets. Goed om te weten: voor sommige fietsdragers achter op de auto zijn ­e-bikes te zwaar of lastig te tillen.

2. Hoe zit ’t met de motor?

De aandrijving kan gemonteerd zijn in het voorwiel, achterwiel of direct op de trapas. Wat de beste keuze is, is heel persoonlijk. Probeer verschillende modellen en ontdek uw voorkeur. Let ook op het geluid dat de motor maakt, en of u dit storend vindt. De populaire Bosch-motor bijvoorbeeld werkt goed, maar is vaak niet ­fluisterstil.

[ITEMADVERTORIAL]

3. Hoe zwaar moet de accu zijn?

Hoe zwaarder de accu, hoe groter het bereik van de fiets. Op papier in elk geval. Maar een zware fiets lijdt ook onder het eigen gewicht: de accu raakt sneller leeg. Verder geldt dat hoe breder de banden zijn, hoe meer de accu moet ­‘leveren’. En als het koud is, raakt de accu ook sneller leeg. De opgegeven actieradius van een volle accu is vaak optimistisch. De Nihm-accu’s (de oudste techniek) hebben last van ‘verloop’: in de loop van de tijd laden ze steeds iets minder op. Li-ion-batterijen hebben daar minder last van. De nieuwste Lithium-ion Polymeer zijn nog iets beter: ze laden sneller op. Een nieuwe accu kost al snel €400.

4. Wie doet straks het onderhoud?

Een e-bike vraagt meer en moeilijker onderhoud dan een gewone fiets. Eén keer per jaar een servicebeurt is een must. En zelfs een klusje als een band vervangen is vaak niet eenvoudig. Of er een goede fietsenmaker bij u in de buurt is, kan dus doorslaggevend zijn bij uw keuze. De service aan huis (die sommige e-bike internet­winkels bieden) hebben we niet getest.


Pluslezers hebben elf e-bikes uit 2015 getest.

Auteur 
  • Jan Kampers en Erik Bogaards
Bron 
  • Geld & Recht