Fietsroute Het groene hart van Groningen

De stad Groningen kent veel groen: van natuurparken aan de rand van de stad tot een landschapspark op de plek van de oude stadsmuur.

Aan de noordoostkant van de stad ligt natuurgebied Kardinge. Weilanden, graslanden, bossen en waterpartijen wisselen elkaar hier af. Je vindt er dan ook diverse bijzondere plantensoorten, veel zang- en weidevogels en een behoorlijke reeënpopulatie. Een leuk deel van het gebied is het Plukbos, waar je in het voorjaar zelf bramen kunt plukken en in het najaar walnoten en kastanjes kunt vinden.

Het Noorderplantsoen is een park op de plek waar vroeger de stadsmuur van Groningen lag. Toen de vesting Groningen ontmanteld werd, legde men hier een langgerekt park aan in Engelse landschapsstijl, met veel bloemen, meer dan 50 soorten bomen en diverse kunstwerken.

Aan de zuidwestkant van de stad ligt het Stadspark. Net als het Noorderplantsoen is het ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Verder vind je hier een kinderboerderij, een drafbaan – waar nog steeds paardenraces worden gehouden – en een arboretum.

Klik hier voor de bijbehorende knooppunten van deze route!

Bron(nen):
Trefwoorden: