Fietsroute Oorlogsverleden rond de Veluwe

Getty Images

De omgeving van Ede, met de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom is nu een gebied met prachtige natuur, maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk strijdtoneel. We nemen je mee naar de jaren 40-45.

Operatie Market Garden

Arnhem was in het najaar van 1944 een belangrijke stad: in september van dat jaar ging Operatie Market Garden van start, een poging om de oorlog vroegtijdig te beëindigen door via bruggen in Nederland het Ruhrgebied te bereiken. De Rijnbrug bij Arnhem was het belangrijkste doelwit in Nederland. De grootschalige onderneming mislukte bij Arnhem, waar enkele dagen flink gevochten werd tussen geallieerde en Duitse troepen. De Britten hadden hun hoofdkwartier gevestigd in het Oosterbeekse Hotel Hartenstein, gelegen tussen de knooppunten 37 en 38. In dit statige landhuis is nu een indrukwekkend museum gevestigd waar je de geschiedenis van Market Garden op een bijzondere manier kunt beleven.

Dit is nog maar een van de vele bijzondere punten op deze mooie fietsroute. Klik hier als je benieuwd bent naar wat deze route nog meer te bieden heeft! >>

Auteur 
  • Online redactie
Bron 
  • Fietsen123