Landgoederenroute Arnhem-Ede (40 km)

Getty Images

U fietst via Schaarsbergen naar de Ginkelse heide waarbij u langs verschillende cultuurhistorische plekken van de Veluwe fietst. Want cultuur en natuur gaan op de Veluwe hand in hand.

In Park Zypendaal begint de Sint Jansbeek, die de oorsprong van de stad Arnhem vormt. In 1741 liet de Arnhemse stadssecretaris baron Brantsen van de Zyp hier een landhuis bouwen, dat vervolgens uitgroeide tot een buitenplaats met koetshuis en oranjerie; het huidige Huis Zypendaal.

U komt ook langs Kasteel Doorwerth. Het kasteel ontwikkelde zich sinds 1280 tot een imposant gebouwencomplex met een hoofd- en een voorburcht. In de hoofdburcht zijn drie musea gevestigd, het Kasteelmuseum, het museum Veluwezoom en het Nederlands Jachtmuseum. Hierna fietst u langs de steile zuidrand van de Veluwe.
[ITEMADVERTORIAL]
U start de route vanuit Bezoekerscentrum Sonsbeek.
Het bezoekerscentrum is gevestigd in de voormalige 18e eeuwse molenschuur bij de Witte Watermolen in Park Sonsbeek. U kunt ook starten bij Natuurcentrum Veluwe, bezoekerscentrum De Beken of bij een van de genoemde knooppunten.

Knooppunten:

42 - 47 - 46 - 04 - 05 - 70 - 63 - 64 - 84 - 82 - 87 - 37 - 39 - 42

Arnhem-Ede

Auteur 
  • Redactie