Zo is ’s winters fietsen leuk!

Fietsen in de winter
Getty Images

Fietsen in de winter is leuker dan je denkt. Vaak heb je de mooiste fietspaden en natuurgebieden helemaal voor jezelf. De lucht is lekker fris en zuurstofrijk. En je lichaam went aan de kou als je vaker buiten komt.

Een paar slimme tips voor je comfort en veiligheid:

  • Kleed je warm door laagjes te dragen. Als je het warm krijgt tijdens het fietsen, dan trek je gewoon een laagje uit. Op de e-bike kleed je je extra warm, want die verlangt minder inspanning, waardoor kou op de loer ligt.
  • Er kan ’s winters altijd een onverwachte bui vallen. Draag dus een waterdicht en ademend jack en waterdichte (wandel)schoenen. En neem een regenbroek in je fietstas mee.
  • ’s winters krijg je minder snel dorst dan ’s zomers, maar je lijf verliest toch behoorlijk wat vocht. Neem een fles water mee en zorg dat die leeg is zodra je weer thuis bent. ’s Winters moet je lichaam wat harder werken vanwege de kou. Een energiereep of wat fruit houdt je energie op peil.
  • Er is ’s winters minder daglicht, en het kan ook overdag vrij donker zijn. Check voor elk vertrek je fietsverlichting. Een reflecterend vest maakt je extra zichtbaar.
  • Wist je dat er winterbanden voor de fiets bestaan? Een slimme keus voor wie veel ’s winters rijdt. Zulke banden hebben een wat grover profiel en een zachtere rubbersamenstelling voor meer grip. Er zijn zelfs fietsbanden met spikes, waarmee je over ijs kunt rijden.
  • Ga je op je e-bike op pad? Hou er dan rekening mee je minder ver kunt rijden op een acculading. Door de kou bevat de accu namelijk minder stroom, ook al is hij vol. Het helpt om je accu op een warme plek te bewaren en pas vlak voor vertrek in je fiets te monteren.
Auteur