Vlees wint aan populariteit in Nederland

Getty Images

Voor het tweede rij op jaar stijgt de vleesconsumptie in Nederland, met maar liefst een halve kilo per hoofd van de bevolking. Dat blijkt uit nieuwe cijfers.

In 2019 werd er per hoofd van de bevolking 77,8 kilo vlees en vleeswaren geconsumeerd, een stijging van 0,6 kilo ten opzichte van 2018. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Wageningen Economic Research, in opdracht van dierenactivistische organisatie Wakker Dier. Bij deze verbruikscijfers wordt echter ook het karkas meegeteld.

Tussen 2009 en 2016 daalde de consumptie juist, maar de trend is nu omgekeerd. Vanaf 2017 stijgen de cijfers weer, vooral kippenvlees. 

Een hoge voedingswaarde

Wekelijks twee tot vier keer een stukje rood vlees eten is goed voor je gezondheid, zo claimde professor Alice Stanton van de Ierse Royal College of Surgeons begin dit jaar. 'Het beschermt u tegen hartaanvallen, beroertes en kanker.' Vlees heeft een hoge voedingswaarde, bevat veel nuttige bouwstoffen voor het lichaam past in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Goede maatstaven zijn de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Zij adviseren gevarieerd en gematigd eten (voldoende bewegen), voldoende groente en fruit, en ook (niet per se elke dag) een stuk vlees.  

De onderzoekers verwachten wel dat de cijfers over 2020 door de coronacrisis mogelijk een ander beeld laten zien. Door coronamaatregelen loopt het toerisme terug en zijn veel restaurants gesloten.

Bron: The Guardian, het Voedingscentrum

Auteur