PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Ervaringsdeskundigen mee naar verpleeghuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat 'ervaringsdeskundigen' meenemen naar zorginstellingen. Zij kunnen de zorg op een andere manier beoordelen.

Ondermaatse kwaliteit

In april vorig jaar constateerde de IGZ dat veel zorginstellingen ondermaats presteren. Medewerkers komen bijvoorbeeld kennis tekort over de omgang met dementerenden, of fouten worden niet gemeld aan collega's. Elf verpleeghuizen staan sindsdien onder intensief toezicht van de IGZ.

Tijdens zo'n inspectie wordt er vooral gekeken naar de naleving van de regels. Er zal niet snel een gesprek worden gevoerd of een kop koffie worden gedronken met een bewoner. Daar moet nu verandering in komen.

Ervaringsdeskundigen

De IGZ selecteert de komende tijd acht personen die tot voor kort zelf in een verpleeghuis woonden of daar nog steeds verblijven. Ook mantelzorgers komen in aanmerking. Met hun ervaring en een speciale training bezoeken zij minimaal vier instellingen.

Sociale aspect

Deze ervaringsdeskundigen weten precies wat belangrijk is voor de bewoners en voegen op hun beurt iets toe aan de inspectie. "Zij letten op andere dingen dan de inspecteurs als zij de zorg beoordelen'', zegt een woordvoerder. "De ervaringsdeskundigen onderzoeken hoe bewoners de zorg beleven.''

Journalist Hugo Borst presenteerde eerder de punten die volgens hem moeten veranderen in de ouderenzorg. Zijn manifest wordt nog steeds massaal gesteund.

Bron: Kassa

Hoe kies ik een verpleeghuis?