Lenny blogt: beschermd wonen, bestaat het nog?

De tijden veranderen zó snel, het is haast niet bij te benen. Een paar jaar geleden nog maar, was het verzorgingstehuis een schrikbeeld van iedereen. Lange gangen, een kleine kamer met weinig persoonlijke bezittingen en privacy, eten in de grote zaal. Niemand werd er blij van. ‘Ik wil in mijn eigen huis blijven wonen’, riepen we fier. Nou, we hebben onze zin gekregen...

De verzorgingstehuizen worden opgedoekt, ze bestaan niet meer. Wie er in woont mag blijven, maar nieuwe aanwas zal er niet zijn. En ja, nu kijken we lelijk op onze neus. Want thuis blijven wonen is natuurlijk wel leuk en aardig, maar niet als je te ziek bent om nog op je benen te staan. En dat is precies, wat er nu gebeurt. Want terwijl er minder zorg is, minder huishoudelijke hulp, minder dagbesteding en begeleiding, blijven we wel tot in lengte van dagen thuis wonen. Dat is nog maar nét begonnen, maar nu al luiden huisartsen en wijkverpleegkundigen de noodklok. Zij constateren dat ‘zelfstandig wonende ouderen die zorg nodig hebben, vaker vereenzamen en slechter eten en drinken’ sinds het nieuwe zorgstelsel is ingevoerd.

Stress aan alle kanten

Voor mantelzorgers is dit een ramp. Weten dat je oude vader, moeder, oom of tante de hele dag pijn heeft en zit te verkommeren, maakt jouw leven er niet beter op. Schuldgevoel, dweilen met de kraan open, nooit genoeg kunnen doen. Stress. Aan alle kanten. Bestaat beschermd wonen dan helemaal niet meer? Ja, het bestaat nog wél, voor wie geld heeft. Wie maandelijks 4000 of 5000 euro kan ophoesten, kan op de mooiste locaties in Nederland in prachtige verzorgingstehuizen heel aangenaam oud en gebrekkig worden. Maar dat is nu eenmaal niet voor iedereen mogelijk. Voor de kleine beurs bestaat zo iets niet, maar reken maar, dat er op dit moment in heel Nederland koortsachtig wordt nagedacht om daar verandering in te brengen.

Verzorgingshuis 2.0?

Erg hoopgevend zijn de initiatieven om het verzorgingstehuis dat gaat sluiten, om te bouwen tot een ‘verzorgingshuis 2.0’. Beschermd wonen, met een dienstenpakket dat je zelf samenstelt. Voor maximaal 1000 euro per maand, want het moet ook voor iemand met alleen aow toegankelijk zijn. Wil je eten uit de keuken? Of ’s nachts de medicijnen toegediend krijgen? Schoonmaak of juist vermaak? Iedere bewoner kiest zijn of haar pakket.

In heel Nederland zie je, al is het mondjesmaat, deze initiatieven op ontstaan. Bij de één heet het Zorgwonen, bij de ander juist Zorgeloos Wonen of een Servicewoning. Maakt allemaal niet uit. Als het er maar is, dat lijkt mij vooralsnog het allerbelangrijkste.

Ik vond veel van deze woonvorm terug op www.woonz.nl, bijvoorbeeld onder de knop ‘Woning vinden’.  

Lenny Langerveld
Redacteur Mens & Samenleving, Plus Magazine
 

5 Comments

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op vr, 8-5-2015 - 09:45

Meneer Hoen,

Het ziet er inderdaad leuk uit. Maar enige indicatie over prijzen ontbreekt ten enen male. Juist dat is voor veel ouderen het onoverkomelijke probleem. De idioot hoge prijzen voor dergelijke woningen. Het was handig geweest als u een huurindicatie voor de flat van 90 vierkante meter had bijgevoegd. Kunt u mogelijk alsnog doen.

Door cm.kok (niet gecontroleerd) op vr, 8-5-2015 - 00:14

Het lijkt erop dat men op deze manier van de ouderen af wil komen. Houden ze tenminste geld over.

Door cm kok (niet gecontroleerd) op vr, 8-5-2015 - 00:09

Het lijkt erop dat men hoopt op deze manier wat sneller van de ouderen af te komen. Houden ze tenminste geld over.

Door Rein Hoen (niet gecontroleerd) op do, 7-5-2015 - 14:09

Wij hebben het ook gevonden. in woon- en zorgcentrum De Vijverhof in Capelle aan den IJssel. zie:
www.wonenindevijverhof.nl.
Mooie appartementen voor 55+ en de verzorging vlak bij als dat nodig is. Zo kan je oud worden.

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op do, 7-5-2015 - 11:02

Blijf vooral geld weggooien naar Koningsdagen, al dan niet in nieuwe stijl. Of gooi het weg in onbetaalbare en na alle jaren steeds duurder worden nieuwe straaljagers, die nog steeds niets doen. Goed zo regering, ga vooral zo door. Ik begrijp niet dat wij als staats- burgers een dergelijke groep minkukels nog accepteren.