Lenny blogt: gemeenten in gebreke bij toekenning huishoudelijke hulp

Heeft u huishoudelijke hulp nodig? Driekwart van de gemeenten schiet tekort bij de toekenning van huishoudelijke hulp, aldus de FNV vandaag. Gemeenten zijn te zuinig en bieden geen maatwerk. Plusredacteur Lenny Langerveld pakte de poetslap op en probeerde haar huis zo snel mogelijk schoon te maken.

Wat kun je allemaal doen in korte tijd? Ik vroeg me dat al een tijdje af. Op zaterdagmiddag neem ik de proef op de som. Ik zet de wekker en ga aan de slag. Mijn man weet niet wat hem overkomt. Ik ga het huis schoonmaken, en hij mag niet meedoen. Een super-dag! Vergenoegd geeft hij vanaf de hangmat in de voorkamer commentaar. “Hé kijk, daar zie ik ook nog wat liggen!”

Mijn huis is niet groot en niet klein. De leef-oppervlakte is 100 vierkante meter. Wij zijn best wel opgeruimde types, er slingert niet heel veel troep rond bij ons. En snuisterijen hebben we ook niet, dus er valt niet eindeloos veel af te stoffen. Maar: we hebben wél een hondje dat met modderpootjes naar binnen dendert en als een volleerd smokkelaar kilo’s zand het huis in weet te vervoeren. Die anderhalf uur zijn bedoeld voor professionele schoonmakers en dat ben ik natuurlijk niet. Mijn tempo zal wel lager liggen. Maar aan de andere kant: dit is wél mijn eigen huis, ik ken de routines op mijn duimpje. Dat scheelt een hoop tijd. En ik ben in een topconditie.

Draven en poetsen

Goed: aan de slag. Wat heb ik bereikt met al dat draven en poetsen? Ik heb beneden gestoft, gezogen en gedweild. Ik heb hondenmanden en matten naar buiten gegooid en uitgeklopt. De wc boven en beneden heb ik schoongemaakt. Op de eerste verdieping heb ik de slaapkamer, overloop en werkkamer gezogen.
En ik heb tot slot in de keuken het aanrecht en het gasfornuis schoongemaakt, en alles wat buiten stond, weer naar binnen gesjouwd. Ik heb de schoonmaakspullen en de stofzuiger weer opgeborgen.

En toen was het vijf over half drie. Tijd om. Ik heb een oppervlakkige schoonmaak gehouden. Er is best veel gedaan, maar er is ook wel het een en ander blijven liggen. Wat heb ik niet gedaan? Het bed is niet verschoond, constateert mijn man teleurgesteld. En hij hijst zich uit de hangmat om het zelf te gaan doen. De wastafels heb ik laten zitten, daar haal ik in de loop van de week nog wel een doekje overheen. Ik heb boven niet gestoft en beneden alleen gestoft wat je kon zien. Uiterlijk vertoon. Niet gereikt naar verre hoekjes, zoals bijvoorbeeld het stof achter de bank. En: ik heb geen extra klus kunnen doen. De tegels in de badkamer, de ramen zemen.

Het resulaat

Wat vind ik zelf van het effect? Het huis is niet brandschoon, maar wel schoon genoeg. En in principe vind ik dat okay. Ik ben tevreden met deze poetsbeurt. Het hele huis door geraasd, wat wil ik nog meer? Maar dat is een momentopname. Want over twee dagen stofzuigen wij de benedenverdieping weer opnieuw. En daarna wéér. En de ramen zeem ik in de loop van deze maand bij wijze van voorjaarsschoonmaak, maar dat lukt echt niet in anderhalf uur. Kortom: zelfs wij, met onze vrij laconieke aanpak van huishouden, redden het niet met die wekelijkse paar uurtjes.

En dat weten gemeenten natuurlijk ook. Die gaan ervan uit, dat onder de nieuwe wetgeving mantelzorgers de extra klussen maar moeten doen. Dochters, schoondochters, zonen, buren, nichten en neven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want al wij, al die familieleden, hebben namelijk óók nog een eigen leven en moeten ondertussen ook al mee naar het ziekenhuis, de dokter, boodschappen doen en koken voor hun hulpbehoevende vader, moeder, oom, buurvrouw.

Mijn schoonmaak-rooster

13.00 – 13.05        Woonkamer en serre stoffen en opruimen
13.05 – 13.20        Beneden stofzuigen
13.20 – 13.25        Wc beneden
13.25 – 13,45        Dweilen bedenverdieping
13.45 – 14.00        Boven stofzuigen
14.00 – 14.10        Matten en hondenmanden uitkloppen, vuilnisbak schoonmaken, stofzuiger en dweil opruimen.
14.10 – 14.15        Wc boven
14.15 – 14.35        Gasfornuis en aanrecht schoonmaken