Kamer wil betere compensatie eigen risico

De nieuwe zorgverzekering kent volgend jaar geen no-claimkorting meer, maar een eigen risico. Afgesproken was dat chronisch zieken en gehandicapten daarvan vrijgesteld zouden worden, tijdens de miljoenennota bleek anders. 

Tijdens een debat donderdag in de Tweede Kamer kreeg minister Klink van Volksgezondheid de kamer over zich heen. Vrijwel alle partijen zijn niet gelukkig met de beperkte compensatie die chronisch zieken en gehandicapten krijgen. In het oorspronkelijke plan vervalt de no-claim van € 255 in 2008 en komt er een eigen risico van € 150 voor terug. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen een compensatie van € 47 en dan alleen wanneer zij de laatste twee jaar tenminste 180 dagdoseringen medicijnen hebben gebruikt.
 
Vooral over de gebrekkige compensatie en de voorwaarden daarvoor waren voor de fracties onacceptabel. “Wat nou als je chronisch ziek bent en geen geneesmiddelen gebruikt” vroeg Agnes kant van de SP, zij noemde het “beschamende wetgeving”. De coalitiepartijen stelden voor de compensatie volgend jaar via de belastingen te laten lopen.
 
De minister erkende dat de regeling niet optimaal is, zelf noemde hij het “suboptimaal”. Hij wil volgend jaar de regeling verbeteren. Tot die tijd moeten we het blijkbaar doen met de voorstellen die er nu liggen. Niet zo raar wanneer je bedenkt dat bij het afschaffen van het eigen risico er een gat in de begroting ontstaat van 1,5 miljard euro.