Levensstijl verbetert genen

Uit een kleinschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat door een gezonde levensstijl niet alleen het lichaam in zijn algemeenheid verbetert, maar ook de genen. Zo kan door een gezonde levensstijl ziekte bestreden worden.

Of het in zijn algemeenheid waar is, dat is nog de vraag, maar een Amerikaans onderzoek onder dertig mannen toont aan dat door een uur per dag te mediteren, voldoende te bewegen en gezonde voeding te consumeren het lichaam zijn eigen weerstand verbetert. De dertig mannen hadden alle een ongevaarlijke vorm van prostaatkanker en wilden zich niet op de conventionele wijze laten behandelen. Dus geen chemotherapie, operaties of hormonen. Wel aten ze veel fruit, groenten en granen; ze bewogen een half uur per dag en mediteerden dagelijks een uur.

Na drie maanden bleek hun gewicht lager en de bloeddruk beter, maar ook hun genen waren veranderd. De genen die de kanker stimuleerden namen af en de genen die de activiteit van de ziekte tegengaan namen in kracht toe. Volgens een van de onderzoekers kun je blijkbaar toch veranderen wat er in je genen gebeurt. Maar voordat daarover meer zekerheid is lijkt aanvullend onderzoek op de gisteren gepubliceerde resultaten gewenst.