Onlinetoets voor langer thuis wonen

Er zijn te weinig geschikte woningen voor senioren, maar bestaande woningen kunnen ook aanpast worden. Deze week lanceerde de provincie Gelderland hiervoor een speciale site.

Ouderen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, dat is ook het streven van de overheid. Gisteren maakte de brancheorganisatie woningcorporaties Aedes bekent dat slechts tien procent van de huidige woningvoorraad voldoet aan de basiscriteria voor toegankelijkheid en aanpasbaarheid, terwijl twintig procent een dergelijke woning nodig heeft. Natuurlijk moet er hard gewerkt worden aan een groter aantal woningen dat geschikt is om ongecompliceerd ouder in te worden, maar eenvoudig zal dat niet zijn en het kost tijd.

De provincie Gelderland ziet dit probleem ook en lanceerde deze week haar site: http://www.domoticatoets.nl/. Deze site geeft uitleg over voorzieningen en technologieën waarmee de oudere langer in het eigen huis kan blijven wonen. De site stelt de bezoeker een groot aantal vragen verdeeld in vier hoofdonderwerpen. Met de nieuw verworven kennis kan de woning beter aangepast worden, en daarmee langer zelfstandig gewoond. De site geeft niet alleen een groot aantal mogelijkheden aan, maar ook een indicatie van de kosten en hoe een en ander te organiseren. De nieuwe site is ontwikkeld door TNO.