Overheid stelt speciale Taskforce Verzilvering aan

Veel huishoudens in Nederland hebben een groot eigen vermogen maar een klein inkomen. Om dit inkomen aan te vullen zou het handig zijn om het eigen vermogen om te kunnen zetten in contant vermogen. Dit is echter in de laatste tien jaar erg moeilijk geworden. De overheid ziet dit probleem ook en heeft de Taskforce Verzilveren in het leven geroepen.

De Taskforce Verzilveren heeft als doel de mogelijkheden voor het cashen van de overwaarde te onderzoeken. In de taskforce zitten de Vereniging Eigen Huis (VEH), verzekeraar Achmea, hypotheekverstrekker Obvion, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de koepel van ouderenorganisaties CSO en pensioenfondsbeheerders PGGM en APG aan tafel. De taskforce begint vandaag met haar werkzaamheden.

Tien jaar geleden waren er diverse mogelijkheden om de overwaarde van de eigen woning contant te maken. Banken leende geld uit op basis van de overwaarde, Verzilverd Wonen en Amvest Homefree waren producten om je huis te verkopen en terug te huren. Momenteel is het aantal aanbieders van dergelijke verkoop-en-terughuur-producten beperkt en kijken hypotheekverstrekkers slechts nog naar het inkomen van de geldlener. Volgens een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis krijgen zij steeds vaker telefoontjes van leden die graag de overwaarde verzilveren, maar daarvoor geen mogelijkheid hebben.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in Nederland 300.000 huishoudens die een laag inkomen hebben, maar een groot vermogen. Onder hen relatief veel 65-plussers die steeds vaker een aanvulling op het inkomen nodig hebben om de eigen bijdrage zorg en huishoudelijke hulp te betalen. In de toekomst zal die vraag onder druk van de bezuinigingen alleen maar toenemen.

Dat de overwaarde slecht contant te maken is frustreert de huiseigenaren. Het enige alternatief om de overwaarde toch contant te krijgen, namelijk verkopen en gaan huren spreekt de meeste ouderen niet aan. Ouderen blijven het liefste wonen waar ze al decennia wonen. De Taskforce Verzilvering zou hier een uitkomst moeten bieden.

Bron(nen):