Regels bouw mantelzorgwoning soepeler

Minister Blok van Wonen en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid hebben de regels voor het verbouwen van een schuur of garage tot zorgwoning versoepeld. De nieuwe regels gelden vanaf 1 oktober aanstaande.

Het plaatsen of maken van een mantelzorgwoning wordt een stuk gemakkelijker. Minister Blok heeft de regels worden versoepeld. Vanaf 1 oktober aanstaande hoeft er geen vergunning meer aangevraagd voor het bouwen van een mantelzorgwoning op eigen erf. Ook het verbouwen van een schuur of garage tot mantelzorgwoning is vergunningsvrij. Voorwaarde is wel dat de persoon die de woning betrekt zorgbehoeftig is, dat kan een ouder zijn, maar dat hoeft niet. De bewoner hoeft niet per se een ouder persoon te zijn, ook een mantelzorgwoning voor een lichamelijk of verstandelijk gehandicapt kind of een persoon met een psychiatrisch verleden is toegestaan.

Regels versoepelen

Kan de aanstaande bewoner van de mantelzorgwoning nog wel zelfstandig wonen of is het plaatsen van de woning in strijd met het bestemmingsplan, dan moet toch nog een vergunning aangevraagd. Wel wordt de procedure voor het aanvragen van de vergunning verkort van twee tot zes maanden. Gemeenten mogen die regels zelf nog verder versoepelen.

Met de nieuwe regels komen minister Blok van Wonen en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid tegemoet aan de wens om het bouwen van een mantelzorgwoning te vergemakkelijken.

Bron(nen):

2 Comments

Door Stef (niet gecontroleerd) op di, 30-12-2014 - 19:40

Mooi Artikel Nico! Wij hebben hier een hele mooie oplossing voor die ook goedkoop te realiseren is. Op http://www.prefabwoning.net/cubes/zorg-cube/ vind je meer informatie, misschien wil je dit ook meenemen in je artikel.