Rollator maakt zorgverzekering duur

Wanneer je een rollator nodig hebt wordt die nu nog uit de basiszorgverzekering vergoed. Als het aan D66 ligt is dat verleden tijd en gaan we de rollator en andere hulpmiddelen hergebruiken.

Wanneer ondersteuning bij het lopen gewenst is, schrijft de arts een rollator voor en de zorgverzekering levert vervolgens. Wat er met de rollator gebeurt nadat hij niet meer nodig is, dat is niet de zorg van de zorgverzekeraar. Na gebruik wacht de schroothoop of transport naar Oost-Europa of bijvoorbeeld Marokko. Juist het niet hergebruiken van hulpmiddelen maakt de zorgverzekering duur. D66 pleit er voor om de rollator uit de basiszorgverzekering te halen. Dat de scootmobiel nu nog in het basiszorgpakket zit is te danken aan de PVV die dat graag wil, want regeringspartijen VVD en VDA zien de rollator ook het liefst uit het zorgpakket verdwijnen.

Overigens valt te betwijfelen of hergebruik van rollators echt zoden aan de dijk zet, een rollator heb je al voor €100. Bij hergebruik zal de oude toch altijd even nagekeken of opgelapt moeten worden wat ook geld kost. Maar het gebrek aan hergebruik geldt ook voor andere hulpmiddelen zoals de scootmobiel. Ook die wordt steeds nieuw aangeboden om vervolgens in veel gevallen eerst te verfstoffen op de gang en vervolgens in een opslagloods te eindigen na overlijden van de gebruiker. Maar de scootmobiel wordt dan weer vergoed uit de WMO via de gemeente, die een zelfde hergebruik zou moeten overwegen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen