PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: we moeten de dienstplicht weer invoeren

Ruim zes op de tien Nederlanders is voor de herinvoering van de militaire dienstplicht. Zo leren jongeren al vroeg 'een bijdrage te leveren aan de samenleving'. Eens of oneens?

De cijfers komen uit een onderzoek van Maurice de Hond. Hij voerde dat uit op verzoek van het CDA.

Probleemjongeren

De partij van Sybrand van Haersma Buma wilde weten of er draagvlak zou zijn voor haar idee om vooral jonge 'raddraaiers' meer structuur te geven door de dienstplicht weer in te voeren. Twintig jaar geleden werd die afgeschaft. Driekwart van de respondenten denkt dat herinvoering inderdaad kan helpen om veel probleemjongeren op het juiste pad te krijgen. Naar schatting zou dat 5 tot 7 miljard euro kosten.

'Geen opvoedinstituut'

Toch is er in de Tweede Kamer veel tegenstand. VVD, PvdA, SP, PVV en D66 zien geen heil in het idee. Angelien Eijsink (PvdA): 'We moeten de dienstplicht niet idealiseren. Veel jongens kwamen daar niet per se gemotiveerder van terug. Het is goed om bepaalde jongeren wat aan te bieden, maar het leger is geen opvoedinstituut.'

Ook de militaire vakbond VBM vindt het een slecht plan: 'Het leger is geen begeleidende jeugdzorgorganisatie, maar een professionele militaire organisatie.' Volgens de vakbond zijn beroepsmilitairen ook veel gemotiveerder.

Wat vindt u?

We zijn benieuwd naar uw mening. Ziet u de dienstplicht graag terugkomen, of moeten we hier niet aan beginnen? Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

AD, Trouw

Reactie toevoegen

181 Comments

Door Hans (niet gecontroleerd) op ma, 17-7-2017 - 10:17

We moeten de dienstplicht herinvoeren, maar het anders en breder inzetten dan vroeger. Dus niet alleen als jan soldaat. Maar laat iemand die dienstplichtig is, kiezen. Zorg, politie en militaire dienst. Er zijn zoveel jongeren die niet weten wat ze moeten studeren of welke arbeid ze moeten kiezen, dan een jaar iets terug doen voor de maatschappij lijkt mij niet meer dan normaal. Ben zelf ooit dienstplichtig geweest, en dat is niet bevallen, maar dat lag meer aan de organisatie. Regel het goed dat jongeren zich nuttig kan inzetten. Ik denk dat dat beter is dan dat ze een jaar of 2 thuis niets doen. Of vakken gaan vullen bij de lokale supermarkt. Er zijn genoeg studies die aantonen dat het goed is voor de samenleving.

Door Annet (niet gecontroleerd) op vr, 30-6-2017 - 23:53

Ik denk dat in dienst gaan erg goed zou zijn voor veel jongens, van duidelijke structuren zoals op tijd naar bed, op tijd opstaan, respect voor meerderen, gehoorzamen etc zullen ze niet slechter worden. Veel alleenstaande moeders zullen dit toejuichen

Door Gideon Krols (niet gecontroleerd) op ma, 27-2-2017 - 13:21

Nee geen dienstplicht wat een meerderheid ook zegt, beschaafde mensen dwingen anderen niet de wapenen op te nemen, dat kies je zelf, wanneer we dat doen zijn we hetzelfde geworden als de doelgroep die we beogen te disciplineren, nee, een dienstplichtig leger = slavenleger=vrijheidsbeneming=chaos. Een beroepsleger met reservecomponent is historisch de waarborg voor stabiliteit, wat anti-militaristen ook zeggen, die wensen hun eigen leger om u te onderdrukken, dus nogmaals en andermaals en nimmer dienstplicht. Dit is de tweedeling in de samenleving, voor of tegen, spreek u nu eens goed uit en schaf dienstplichtwet af, dat is een nobel doel. Kun je zonder dienstplicht geen samenleving bouwen dan?

Door sandra (niet gecontroleerd) op vr, 24-2-2017 - 17:40

de dienstplicht is tot 45 jaar. niet alleen voor jongeren. ik ben er zwaar op tegen,hoe kun je in dienstplicht als je kinderen hebt bijvoorbeeld

Door Jan (niet gecontroleerd) op zo, 22-1-2017 - 13:33

Beetje lastig. Ik ben zelf dienstplichtig geweest, maar of ik daarmee meer discipline heb 'gekregen'? Ander probleem is: Als een Nederlander met een migratieachtergrond hier in dienst gaat, wat betekent dat dan voor hem/haar in het andere 'vaderland'? Idem. als een dito in een ander land in (krijgs)dienst gaat, dan zou hij/zij zijn of haar Nederlanderschap moeten verliezen (m.i. wettelijk zo geregeld). Ik zou ook een ontspoord type niet graag hebben rondlopen met een wapen met scherpe munitie. Nee: jeugd moet thuis normen en waarden bijgebracht worden, daarnaast eventueel op school. Bij misdrijven gewoon hard aanpakken en geen halfzachte maatregelen. Bij zware misdrijven Nederlanderschap ontnemen, jammer dan, ook geen rechten op langere termijn. (Optie)

Door ben romarck (niet gecontroleerd) op za, 21-1-2017 - 13:42

ik ben voor het invoeren van de dienstplicht,,de jeugd leert zo solidair te zijn ,en naast elkaar te staan ,"ze zitten namelijk allemaal in het zelfde schuit .klaase verschil valt hier dan totaal weg .en zo ontstaat er echte vriendschap en solidariteit,de jeugd leert dan dat je rechten maar ook plichten hebt. En een ieder is daar gelijk. fantastich

Door h.v.l (niet gecontroleerd) op vr, 20-1-2017 - 17:14

Crimineel of geen crimineel .
De dienstplicht is voor elke jongere een goed beginsel voor een eigen opvoeding.
Wie ben ik!!!!!!!

Door Andries Groen (niet gecontroleerd) op vr, 20-1-2017 - 16:16

Vraag dit maar eens aan een Turk.Als je daar niet in dienst wilt
MOET je het afkopen !!misschien wel voor €.3000.= Maar wel eerst even opkomen om te zien of je het wel bent ! Indien dit veranderd is graag commentaar.

Door Gideon Krols (niet gecontroleerd) op vr, 20-1-2017 - 09:36

Nee, geen dienstplicht. Groter Leger, grotere chaos, minder kwaliteit, meer kans op conflicten op grotere schaal. Nee dus, een beter betaald reservisten-beroeps leger met een goede civiele beschermingsorganisatie naast ambulance en brandweerzorg als alternatief waarbij dienen daarbinnen concrete voordelen en voorrang waarborgen bij andere banen voor verlaters van die dienst.

Door G.dreijer (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 12:46

Ben voor invoeren van de dienstplicht.
Houdt een hoop jongeren van de straat.
Helemaal goed