Banken steeds ‘eerlijker’

Getty Images

Volgens de Eerlijke bankwijzer hebben banken flinke stappen vooruit gezet en worden ze steeds eerlijker en duurzamer. Maar er moet nog veel gebeuren.

Banken scherpten het beleid aan

De organisaties achter de Bankwijzer, waaronder Amnesty International, FNV, Oxfam Novib en Milieudefensie nemen acht Nederlandse banken onder de loep. Alle banken scherpten in het afgelopen jaar hun beleid aan. Zo investeren sommige banken niet meer in olie- en gasboringen in poolgebieden of in kolenmijnbouw in kwetsbare landschappen. Andere banken werden transparanter over hun leningen aan bedrijven.

[ITEMADVERTORIAL]

Beter beleid op bonussen, arbeids- en mensenrechten
Banken kunnen scoren op hun beleid ten aanzien van bonussen, arbeids- en mensenrechten. De Eerlijke Bankwijzer kijkt daarbij naar wat banken niet zouden moeten doen: investeren in dieronvriendelijke bio-industrie bijvoorbeeld.   

Er moet nog veel gebeuren

Banken doen kortom hun best, maar er moet nog veel gebeuren, stellen de organisaties vast. Bijvoorbeeld op gebied van klimaat, waar ABN AMRO, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot weigeren investeringen in kolencentrales uit te sluiten. Weten hoe uw bank scoort? Kijk dan op www.eerlijkebankwijzer.nl.

Alternatieven

Wilt u zeker weten dat uw geld goed terecht komt? Dan is investeren in microkrediet wellicht een alternatief.  U schenkt dan niet aan een goed doel, maar leent een bescheiden bedrag van enkele honderden euro’s aan een ondernemer in een ontwikkelingsland. Het rendement is vaak beter dan een normale spaarrekening en u weet dat uw geld goed terechtkomt, zonder tussenkomst van een bank.

Advertisement

Auteur 
  • Erik Bogaards