Alles wat je moet weten over een verdoving bij de tandarts

Hoe lang duurt het voor een verdoving is uitgewerkt?

Kiespijn
Getty Images

Veel mensen zien op tegen een tandartsbezoek. Helemaal als bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling nodig is. Terwijl het vrij pijnloos verloopt als je kiest voor een verdoving. Is een verdoving altijd nodig? Hoe lang duurt het voor een verdoving is uitgewerkt? En wanneer mag je weer eten?

Is een verdoving bij de tandarts nodig?

Je kunt voor een tandartsverdoving kiezen als je denkt dat een behandeling pijn gaat doen of wanneer je er erg tegen opziet. Een verdoving is niet verplicht: je kunt zelf kiezen of je een verdoving wilt of niet.

Hoe gaat een verdoving in zijn werk?

De verdoving wordt plaatselijk ingespoten en bestaat uit een klein prikje met verdovingsmiddel. De werking van de zenuw wordt tijdelijk geblokkeerd. Hierdoor voel je geen pijn of prikkelingen meer. Het kan zijn dat je na de verdoving nog wel pijn voelt, geef dit aan. Dan kan je tandarts extra verdoving toedienen.

Wat kost een verdoving bij de tandarts?

Er zijn veel verschillende soorten verdovingen mogelijk. Een simpele oppervlakte verdoving kost ongeveer 8 euro. Een infiltratieverdoving - de meest gebruikte verdoving - rond de 15 euro. Op tandartsverzekering.nl kun je vinden welke tarieven de Nederlandse Zorgautoriteit heeft vastgesteld. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar moeten volwassen een aanvullende verzekering hebben voor tandartskosten. Alleen voor kinderen tot 18 jaar, meeverzekerd op de polis van de ouders, geldt een uitzondering.

Hoe lang duurt het voor een verdoving is uitgewerkt?

Het duurt een paar minuten voordat de verdoving werkt. Door de verdoving kun je wat tintelingen in je wang, lip en mond voelen. De verdoving zal na je behandeling nog een aantal uur doorwerken. Bij de meeste mensen duurt het zo'n twee tot drie uur. Bij de een is het korter, bij de ander duurt het wat langer. Er zijn geen trucjes om ervoor te zorgen dat de verdoving sneller uitgewerkt is.

Mag je meteen eten en drinken na een verdoving bij de tandarts?

Direct na de behandeling mag je weer drinken en eten. Hou er wel rekening mee dat je lippen, wang en mond nog een tijd gevoelloos kunnen zijn. Pas dus op met hete dranken en kauwen. Voordat je het weet bijt je op je wang of brand je je mond. Beter kun je dus een paar uur wachten totdat de verdoving uitgewerkt is.

Kun je bijwerkingen krijgen van een verdoving bij de tandarts?

Van alle geneesmiddelen kun je last krijgen van bijwerkingen, dus ook van een verdoving van de tandarts. De kans op bijwerkingen is klein, maar ieder lichaam reageert anders. Bij veel mensen gaat tijdelijk de mond wat scheef hangen door de verdoving. Geef ook altijd bij je tandarts aan welke medicijnen je gebruikt, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners. Het is belangrijk dat de tandarts dat weet en kan handelen als er onvoorziene bijwerkingen optreden.

Auteur