9 gewoonten die uw tanden verpesten

Voorzichtig met kauwen en drinken

Iedere dag twee keer poetsen, flossen en stoken is niet voldoende voor een gezond gebit. Ook de hele dag door eten en drinken is een aanslag op de tanden. Net als heel veel andere gewoonten. Wat is er slecht voor uw gebit?

1. Kauwen op ijs

Het is natuurlijk en suikervrij, dus u zou denken dat het geen kwaad kan. Toch kunt u door op een ijsblokje te kauwen de tanden beschadigen. Er kan een stukje afsplinteren of de tand kan zelfs breken. Daarbij kan het gedachteloze knagen ook het binnenste van uw tand beschadigen, met tandpijn tot gevolg. Kauwt u graag op ijs, potloden of pennen? Probeer dan toch voor een stukje suikervrije kauwgom te gaan.

2. Tandenknarsen

Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet altijd: tandenknarsen. Vaak ziet u dat mensen vooral ’s nachts hun tanden en kiezen krachtig over elkaar schuiven. Dit wordt ook wel bruxisme genoemd. Stress kan leiden tot tandenknarsen.

In sommige gevallen levert het knarsen problemen op als gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten of vergroting van de kauwspieren. Een speciaal plaatje kan er voor zorgen dat de tanden minder slijten en de kaken leren te ontspannen.

3. Mondverzorging

Als u te krachtig, te vaak of te lang op een plek poetst kunnen groeven in het gebit ontstaan. Zelfs tandvlees kunt u wegpoetsen, waardoor tandhalzen bloot komen te liggen. Blootliggende tandhalzen zijn niet bedekt met glazuur en dus gevoeliger voor slijtage. Poets uw tanden ook vooral niet direct na het eten.

Het is ook van groot belang om tandenstokers en ragers voorzichtig te gebruiken. Als u het goed doet is het nuttig, maar zodra het pijn doet richt u eerder schade aan.

4. Tongpiercings

Piercings in de tong, lippen of wangen kunnen een slechte invloed hebben op het tandvlees. Zeker als de piercing continu in contact is met het tandvlees. Ook kunnen tanden slijten of breken. Vooral tanden die al een keer gerestaureerd zijn, raken heel gemakkelijk beschadigd.

In de mond zitten veel bacteriën. Zo’n piercing is ook de ultieme plek voor bacteriën om zich te verzamelen. Hierdoor kunt u een slechte adem krijgen, maar ook infecties of zweren.

5. Gereedschap

Een plastic zakje met uw tanden open scheuren of een bierflesje met behulp van de tanden open maken? Snel en makkelijk misschien, maar funest voor de tanden. Net als bij ijsblokjes of potloden kan dit tot barsten of scheuren leiden. Gereedschap is gemakkelijker te vervangen dan uw tanden. Die zouden namelijk een leven lang mee moeten gaan.

6. Flesjes

Als kinderen vaak en te lang sabbelen op een zuigflesje met sap, melk of limonade is de kans groot dat er cariës ontstaan. Dit gebeurt vooral wanneer kinderen met de fles in hun mond in slaap vallen. Op die manier zwemmen de tanden de hele nacht in suikers. Houd flesjes dus vooral niet te lang in de mond van uw kind en laat ze er niet mee naar bed gaan.

7. Keelsnoepjes

Het is zo verleidelijk. Als u last hebt van uw keel de hele dag op een keel- of hoestsnoepje zuigen. Echt gezond is dat echter niet. Een groot deel van die pastilles zit vol suiker. En door de tanden de hele dag door bloot te stellen aan suikers vergroot u de kans tandproblemen.

8. Drinken

Frisdrank, vruchtensap, sportdrankjes… Ze zijn allemaal rijk aan (natuurlijke) suikers en zuren. Suikers worden omgezet in zuren en die zuren lossen het tandglazuur op. Daardoor slijt het af: tanderosie.  

Koffie en wijn zullen niet zo snel tot tanderosie leiden, maar kunnen de tanden wel verkleuren. Witte wijn zelf verkleurt de tanden niet, maar maakt de tanden wel gevoeliger voor verkleuring van bijvoorbeeld rode wijn of koffie.

9. Roken

Het effect van sigaretten op de mondgezondheid is ook negatief. Wetenschappelijk staat vast dat er een duidelijk verband is tussen roken en tandvleesziekten. Daarbij beïnvloedt roken de wondgenezing nadelig en vergroot het de kans op mondkanker. Verder kan roken zorgen voor een verkleuring van tanden en kiezen. Zeker bij vullingen en kunstgebitten treedt verkleuring veel sneller op.

13 Comments

Door C J Liefers (niet gecontroleerd) op di, 31-12-2019 - 20:02

Elke nacht drogemond en keel, wordt er elke nacht vaak wakker van.

Door anouschka (niet gecontroleerd) op vr, 20-12-2019 - 20:31

kent er dan niemand Xylit??
dat is dat aller aller beste en voorkomt caries.
Google maar !!

Door Will (niet gecontroleerd) op di, 29-11-2016 - 14:56

Je moet goed lezen, verdunde appelazijn met een rietje, zodat het niet in aanraking komt met het glazuur. De tandarts wordt betaald door de producent van tandpasta, die promoot tandpasta met fluor. Erg slecht

Door Lezeres (niet gecontroleerd) op do, 3-3-2016 - 15:00

Een steentje of kersepit geef je toch niet aan een kind, om op te zuigen. Daar kan een kind toch in stikken?
Helpt dat dan ook voor de keel???
Snap het niet.

Door Will ten voorde (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2015 - 11:12

Wij drinken smorgens appelazijn vent met water, alleen door een rietje, welke je zover mogelijk in je keel doet, al jaren en geen problemen met de glazuur. Ook poetsen wij met zelfgemaakte tandpasta, kokosolie met bicarbonaat, reinigt goed, en je tanden worden op den duur witter, ook masseert het goed je tandvlees, al jaren geen klachten. Volgens de tandarts is dit de beste methode, al die tandpasta,s zit ook suiker in, slecht.

Door E.C.Wilkes (niet gecontroleerd) op vr, 23-10-2015 - 10:41

Je bent wät vergeten
Appelzuur en water tast je tanden aan, dat vreet je glazuur weg.
Kreeg op mijn kop van de tandarts van wat ben je nu aan het doen.
Als ik een appel gegeten had spoelde ik de stukjes weg wat tussen mijn gebit zat weg met water.

Door Vollca (niet gecontroleerd) op vr, 23-10-2015 - 10:41

Mijn vriendin drinkt 's ochtends vaak glaasje (verdund) citroensap Dat komt natuurlijk ook in aanraking met tanden Is dat dan niet heel slecht ?
Na hoeveel tijd kan je daarna eten of tanden poetsen ?

Door Vollca (niet gecontroleerd) op vr, 23-10-2015 - 10:38

Mijn vriendin drinkt 's ochtends vaak glaasje (verdund) citroensap Dat komt natuurlijk ook in aanraking met tanden Is dat dan niet heel slecht ?
Na hoeveel tijd kan je daarna eten of tanden poetsen ?

Door Rick (niet gecontroleerd) op vr, 23-10-2015 - 09:28

"Poets uw tanden ook vooral niet direct na het eten.". Het lijkt me handiger om aan te geven wanneer je het wél het beste kunt doen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 19-2-2014 - 10:44

prima artikel