Tips om je mond en gebit schoon te houden

gebitsverzorging
Getty Images

De meeste basisregels voor een goede mondverzorging kent iedereen. Maar er zijn veel meer trucs en adviezen om je gebit schoon te houden.

Het rijtje met basisregeltjes voor een goede mondverzorging is algemeen bekend:

• Poets minimaal twee keer per dag de tanden (maar liefst voor of na elke maaltijd)
• Poets minimaal twee minuten per keer
• Gebruik een tandpasta met fluoride
• Ga twee keer per jaar naar de tandarts voor controle
• Vervang de tandenborstel elke 3 a 4 maanden
• Flos de tanden regelmatig
• Gebruik mondwater

Eten

Al deze tips en regels zijn belangrijk om gaatjes en ander ongemak tegen te gaan. Ook bevorderen ze een frisse adem, houden ze de tanden wit en maken ze het tandvlees gezond. Naast dit alles is hoe vaak u eet en drinkt en wat u eet en drinkt van belang.

Om met het 'hoe vaak' te beginnen: het is voor uw tanden het beste om maximaal 7 eetmomenten per dag te hebben. Dat wil zeggen 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 keer iets tussendoor. Hoe vaker u eet, hoe groter het risico op gaatjes. Wát u eet is eveneens van belang. Grofweg kun je zeggen dat suikers en zuren het slechtst voor de tanden zijn.

Suiker

Als de bacteriën in de mond met suiker in contact komen, wordt zuur geproduceerd. Deze zuren tasten vervolgens de tanden aan waardoor gaatjes (cariës) kunnen ontstaan. Hoe vaker u dus suiker eet, en hoe langer het eten en drinken in de mond blijft, hoe meer gaatjes er kunnen ontstaan.

Nu is het zo dat alle voedingsmiddelen suikers bevatten, zelfs groente en fruit. En al deze suikers kunnen gaatjes veroorzaken. U kunt dus onmogelijk voorkomen dat u suikers binnenkrijgt. Suikers zijn ook helemaal niet erg, want het zijn op zichzelf nuttige voedingsstoffen.

Lolly

Toch kunt u gaatjes door suiker prima tegengaan. Allereerst door niet te veel te eten en te drinken (maximaal 7 eetmomenten per dag). Ook door toegevoegde suikers zo veel mogelijk te vermijden. Toegevoegde suikers zijn suikers die door fabrikanten aan eten en drinken worden toegevoegd (in tegenstelling tot natuurlijke suikers, die in bijvoorbeeld melk, groente en fruit voorkomen).

Toegevoegde suikers vindt u bijvoorbeeld in snoep, koek en frisdrank. Tot slot kunt u gaatjes voorkomen door de suikers niet te lang in de mond te houden. Een snoepje snel opeten is dus beter dan dat langzaam te doen. Om die reden is een lolly bijvoorbeeld slecht voor de tanden.

Zuren

Mondbacteriën zetten suikers dus om in zuren. Ook zijn er voedingsmiddelen die zelf al zuren bevatten, vooral frisdranken en vruchtensappen zijn berucht. Vaak merk je niet dat deze dranken zuren bevatten door de grote hoeveelheid suiker die ze hebben. De zoetheid daarvan maskeert als het ware de zuurheid. Toch zijn die frisdranken en vruchtensappen niet goed voor de tanden. Ze zorgen ervoor dat het tandglazuur wegslijt, dat heet tanderosie. U kunt dus veel beter water drinken, of vruchtenthee.

Samengevat zou u naast de bekende tandartsregeltjes erop moeten letten dat u maximaal 7 keer per dag iets eet, waarin zo min mogelijk toegevoegde suikers zitten. Drink daarbij vooral water en (vruchten)thee. En als u snoept, snoep dan snel!

var bol_pml={"id":"bol_1312843173640","secure":false,"secure":true,"baseUrl":"partnerprogramma.bol.com","urlPrefix":"http://aai.bol.com/aai","productId":"productid=1001004005010645&","site_id":"610","target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"Gekke bekken, gave tanden","link_subid":"Uiterlijk","image_size":true,"image_position":"left","width":"250","cols":"1","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF","border_color":"#D2D2D2","letter_type":"verdana","letter_size":"11"};

Auteur