Een slechte adem

Zorg voor goede mondhygiëne

slechte adem
Getty Images

Zegt u het tegen iemand als hij een slechte adem heeft? De meeste mensen vinden dat knap lastig: ze zien het als een gênant probleem. Gelukkig is dit kwaaltje in de meeste gevallen goed te verhelpen.

Een vies ruikende adem. Het is typisch zo'n onderwerp waar nog steeds een taboe op rust. Want durft u rechtstreeks tegen een collega of vriend te zeggen dat hij uit zijn mond stinkt? Of komt u regelmatig met kauwgum en pepermuntjes aanzetten om zo duidelijk te maken dat er wat scheelt?

Onzeker over probleem

Hoe dan ook, de meeste mensen zijn erg onzeker over hun slechte adem. Ze voelen zich niet op hun gemak als ze met iemand praten of iemand een zoen geven. Ze hebben het idee dat anderen hen al op een afstand ruiken.

Hoewel het probleem blijkbaar een taboe is, hebben heel veel mensen er last van; ongeveer een op de vijf. Dan gaat het niet om een slechte adem na het eten van knoflook of het drinken van veel alcohol.

Het draait om diegenen die eigenlijk altijd uit hun mond ruiken. Misschien hoort u zelf ook wel bij die groep. U heeft dan last van halitose, zoals dat met een medische term heet. Halitus betekent adem of geur, osis is abnormaal.

Oorzaak bacteriën

Bijna altijd ligt de oorzaak van een slechte adem in de mond. Heel af en toe is er iets anders aan de hand, zoals een leveraandoening, diabetes, maagproblemen of een ontsteking in de neus- of voorhoofdsbijholte.

Maar met stip de belangrijkste veroorzakers van halitose zijn mondbacteriën. Ze verzamelen zich in grote hoeveelheden op het achterste deel van de tong. Ze zitten vooral in de witgele tongaanslag, die plak genoemd wordt. De bacteriën produceren zwavelgassen, die erg vies ruiken. Daar komt de slechte adem dus meestal vandaan.

Andere oorzaken

Er zijn ook andere mogelijke oorzaken in de mond te vinden. Denk maar eens aan tandvleesontsteking en tandbederf (gaatjes) of een slecht schoongemaakt kunstgebit. Verder gaat uw adem onfris ruiken als u te weinig speeksel aanmaakt. Dat kan gebeuren als u bepaalde medicijnen slikt of veel koffie drinkt.

Het is ook de reden waarom uw adem 's ochtends slechter is: 's nachts produceert u minder speeksel. Verder zorgt roken natuurlijk voor een onfrisse geur. En buiten knoflook is er nog een aantal voedingsmiddelen die garant staan voor problemen; met name uien en zuivelproducten.

Pepermuntjes en kauwgum

Als u eenmaal weet dat u een slechte adem hebt, wilt u er waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. Goed nieuws, want dat kan in de meeste gevallen vrij gemakkelijk.

Uiteraard kunt u uw toevlucht zoeken tot 'extra frisse' pepermuntjes en kauwgum met een mentholsmaak die 'ultra strong' is. Maar daarmee maskeert u het probleem alleen een beetje, u lost het niet op.

De echte oplossing

Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is de enige uitweg als ontstoken tandvlees of gaatjes de reden zijn voor uw slechte adem. De tandarts zal dan hameren op één belangrijk punt, dat eigenlijk voor iedereen geldt en zeker voor mensen met halitose: een goede mondhygiëne.

Dat betekent:

  • Iedere dag twee keer uw tanden poetsen. Als u het probleem echt grondig wilt aanpakken, pakt u na iedere maaltijd de tandenborstel.
  • Niet vergeten uw tong te poetsen. Een handig hulpmiddel is de zogenaamde tongschraper. Daarmee haalt u de aanslag van uw tong weg en dus de voornaamste bron van bacteriën. Schraap vooral het achterste deel van uw tong goed schoon!
  • Een mondspoelmiddel gebruiken om uw mond nog eens extra na te spoelen. Daarmee verwijdert u eventuele tandplak nog beter.
  • Flossen, dat helpt ook. Met tandfloss of tandenstokers maakt u de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon.
  • Ook een kunstgebit moet u regelmatig reinigen.

Als u deze adviezen ter harte neemt, is de kans groot dat u over een tijdje helemaal van uw slechte adem af bent. In ruim 90 procent van de gevallen verdwijnen vieze mondgeurtjes namelijk door een betere mondhygiëne.

Mocht dat bij u niet het geval zijn, dan is het verstandig om eens een afspraak met de huisarts te maken. Die kan dan onderzoeken of er toch een dieperliggende oorzaak te vinden is.

Auteur