Bloedend tandvlees: er is iets aan te doen

Bloedend tandvlees is ontstoken tandvlees

floss
Getty Images

Bloedend tandvlees is vervelend en de behandeling soms pijnlijk. Toch is het belangrijk dit probleem aan te pakken, vertelt parodontoloog Jeroen Craandijk.

"Het is frustrerend: veel mensen poetsen zich suf en hun tandvlees blijft maar bloeden", zegt parodontoloog Jeroen Craandijk. "Er is gelukkig wel wat aan te doen en het is ook heel belangrijk om er iets aan te doen. Want tandvlees dat bloedt, is ontstoken. En als u niks doet, kan die ontsteking steeds verder gaan."

Flossen, ragen en stoken

Beter poetsen alleen helpt niet. Geen enkele tandenborstel komt namelijk tússen de tanden, en daar zit de helft van het toegankelijke tandoppervlak. Om ook op die moeilijk bereikbare plekken de plak te verwijderen, moeten we dagelijks aan de slag met floss, ragers en tandenstokers.

Jeroen Craandijk: "Bacteriën kunnen heel gemakkelijk samenklonteren aan de tandvleesrand en onder het tandvlees. Die bacteriegroei moet je dagelijks verstoren. Met welk type ragertjes dat gebeurt, maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat u er goed mee overweg kunt en de juiste maat gebruikt. Een te smal borsteltje reinigt onvoldoende, een te brede kan het tandvlees of het glazuur beschadigen. En elektrisch poetsen is vaak beter dan met de hand."

Bron 
  • Plus Magazine