Bloedend tandvlees: er is iets aan te doen

Bloedend tandvlees is ontstoken tandvlees

Bloedend tandvlees is vervelend en de behandeling soms pijnlijk. Toch is het belangrijk dit probleem aan te pakken, vertelt parodontoloog Jeroen Craandijk.

"Het is frustrerend: veel mensen poetsen zich suf en hun tandvlees blijft maar bloeden", zegt parodontoloog Jeroen Craandijk. "Er is gelukkig wel wat aan te doen en het is ook heel belangrijk om er iets aan te doen. Want tandvlees dat bloedt, is ontstoken. En als u niks doet, kan die ontsteking steeds verder gaan."

Flossen, ragen en stoken

Beter poetsen alleen helpt niet. Geen enkele tandenborstel komt namelijk tússen de tanden, en daar zit de helft van het toegankelijke tandoppervlak. Om ook op die moeilijk bereikbare plekken de plak te verwijderen, moeten we dagelijks aan de slag met floss, ragers en tandenstokers.

Jeroen Craandijk: "Bacteriën kunnen heel gemakkelijk samenklonteren aan de tandvleesrand en onder het tandvlees. Die bacteriegroei moet je dagelijks verstoren. Met welk type ragertjes dat gebeurt, maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat u er goed mee overweg kunt en de juiste maat gebruikt. Een te smal borsteltje reinigt onvoldoende, een te brede kan het tandvlees of het glazuur beschadigen. En elektrisch poetsen is vaak beter dan met de hand."

Bron(nen):

4 Comments

Door Jose flecken (niet gecontroleerd) op vr, 26-10-2018 - 15:50

Wat dacht u van een wortelkanaalbehandeling van 698 euro.Hoeveel bejaarden kunnen dat betalen?

Door Jolanda (niet gecontroleerd) op wo, 9-4-2014 - 22:12

Ik heb begrepen dat flossen met een draadje of stoken met een tandenstoker minder goed werkt als een borsteltje. Ik gebruik zelf zo'n conisch rubberen borsteltje. Dat werkt super, zowel voor kleine als grotere ruimten tussen de tanden of kiezen. Een week goed volhouden en dan is het bloeden al een stuk minder. Een tip van de mondhygieniste was dat je het stoken niet per se bij het tandenpoetsen hoeft te doen, maar het kan bijvoorbeeld ook als je in de file staat.

Door sylvester (niet gecontroleerd) op wo, 9-4-2014 - 12:52

Ik gebruik Q 10 en het helpt, als ik een paar
dagen oversla, begint het weer te bloeden.

Door n.kroos (niet gecontroleerd) op di, 8-4-2014 - 12:35

mijn tandarts beveelt ook een hogere inname van vitamine c aan bij tandvlees problemen en het helpt echt