Hoe vind ik de beste tandarts?

Wie op internet speurt naar een goede tandarts, raakt het spoor algauw bijster door de enorme hoeveelheid informatie. Wij helpen u op weg. Een leidraad in zoeken en vinden.

Voor elk probleem aan het gebit is wel een specialist te vinden. We kunnen kiezen uit tandartsen gespecialiseerd in implantologie, cosmetische tandheelkunde, prothetiek (kunstgebitten), endodontologie (wortel­kanaalbehandeling), parodontologie (tandvleesproblemen), bleken van tanden, er bestaat zelfs biologische tandheelkunde. En bent u bang voor de tandarts? Dan kunt u naar de angsttandarts. Bij sommige tandartsen kunt u onder narcose behandeld worden of zelfs onder hypnose.

Waar vind ik een tandarts?

Op www.tandarts.nl kunt u een tandarts op specialisme vinden bij u in de buurt. Ook kunt u hier informatie vinden over de kosten en uitleg van verschillende behandelingen, onder andere via filmpjes. Een tandarts vinden kan eveneens op de website van de beroepsvereniging Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT): www.tandartsennet.nl.

Hoe weet ik of een tandarts kwalitatief goed is?Er is nog geen mogelijkheid om de ‘goede tandarts’ op te zoeken. Wel kunt u checken of uw tandarts zich heeft ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) op www.krt.nu. Met dit keurmerk laten tandartsen zien dat zij staan voor optimale tandheelkundige zorg in hun praktijk: zij volgen bijvoorbeeld bij- en nascholing, hebben een klachtenregeling, en werken minimaal 14 uur per week. 
De helft van alle tandartsen staat ingeschreven bij het KRT. Aanmelding is vrijwillig; niet ingeschreven staan betekent niet dat de tandarts geen goede kwaliteit levert.


Hoe kom ik achter de vakbekwaamheid van een tandarts?
Iedere tandarts kan zich implantoloog, endodontoloog of parodontoloog noemen. Wilt u er zeker van zijn dat ze hun vak serieus nemen? Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) staat een overzicht van bij deze vereniging aangesloten tandartsen: www.nvoi.nl. Erkende parodontologie kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVVP):
www.nvvp.com, en erkende endodentologen op die van de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVVE): www.nvve.com.

Waar kan ik terecht met vragen over behandelingen door de tandarts?Hoe krijg ik wittere tanden? Is voor mij een kroon de beste oplossing? Zijn er nog andere behandelingen mogelijk? Voor dit soort vragen kunt u bellen met het Tandheelkundig Informatie Punt (TIP): T 0900-202 50 12 (€0,15 per minuut).

TIP
Check de zwarte lijst
Mag een tandarts zijn beroep wel uitoefenen? Op www.ribiz.nl kan iedereen nagaan welke tandartsen (en ook huisartsen en specialisten) zijn geschorst of uit hun beroep zijn gezet na een uitspraak van de tuchtrechter.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine