Is felrood tandvlees besmettelijk?

Ik heb een nieuwe vriendin, ze is 66. Ze is vanaf haar jeugd niet meer naar de tandarts geweest door een nare ervaring. Nu zijn haar tanden gelig en het tandvlees is felrood.Kun je ziek worden als je iemand met zo’n gebit een liefdeskus geeft?
Anoniem (57)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Nee, ik denk het niet. Het ontstoken tandvlees betekent dat de tandpockets (de kleine plooitjes van tandvlees rond de tanden) dieper zijn geworden en vol bacteriën zitten. Deze bacteriën zijn zo geselecteerd door hun omgeving dat ze goed kunnen groeien in deze mond met slechte tanden. In een gezonde mond worden ze opgeruimd door de tandenborstel, of door het reinigend vermogen van tongspeeksel en voedsel zoals fruit.

Uw vriendin heeft wel een grotere kans om ziek te worden, want die bacteriën ‘lekken’ de bloedbaan in en kunnen overal in het lichaam ontstekingen geven, bijvoorbeeld in het hart, de longen en de lever. De algemeen verhoogde ontstekingsactiviteit – het lichaam is steeds bezig die bacteriën in het bloed te bestrijden – verhoogt ook de kans op hartinfarcten en beroerten. Uw vriendin moet dus gewoon haar gebit laten saneren. Er zijn tegenwoordig tandartsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met tandartsangst. Vraagt u ernaar bij uw eigen tandarts.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!