Welke kaas bevat de minste zout?

Er is zelfs zoutloze kaas!

Getty Images

Nederlanders eten gemiddeld zo'n 20 kilo kaas per jaar. Dat zijn zo'n 2-3 plakken kaas per dag. Maar stel dat je een beetje op je zoutinname wil letten; welke kaas bevat dan de minste zout?

Nederlanders eten zo'n 20 kilo kaas per persoon per jaar. Dat is met iets meer dan 50 gram per dag net iets meer dan het Voedingscentrum adviseert. Zij adviseren volwassenen om maximaal 40 gram kaas per dag te eten. Het gaat dan bovendien om kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram zout). Maar hoe zit het eigenlijk met het zoutgehalte in kaas? Als je een beetje op je zoutinname let, welke kaassoort zet je dan het beste op het menu?

Jong of oud

Zowel jonge als oude kaas bevat zout, Omdat er natrium in de melk zit en omdat ze bij de bereiding in een zoutbad worden gelegd. Zo'n pekelbad is nodig voor de conservering (houdbaarheid), de smaak, en de consistentie (stevigheid) van de kaas. Jonge kaas rijpt na het pekelen 4 weken en oude kaas tot wel 10 maanden. Dat laatste maakt de kaas droger en zouter, maar geeft de kaas ook zijn de bekende hartige smaak. De stelregel is dus: hoe korter in het pekelbad, hoe minder zout de kaas.

Boerenkaas versus fabriekskaas

Niet alleen fabriekskaas krijgt een pekelbad, ook boerenkaas gaat het zout in. Maar omdat fabriekskaas langer in zo'n pekelbad blijft liggen dan boerenkaas, verliest deze kaas sowieso wat meer vocht en is ze zouter. Fabriekskaas bevat gemiddeld 3-4 procent zout, waar boerenkaas - die minde rlang in bad ligt - zo'n 2 procent zout bevat.

Welke kaas is relatief zout?

Oude, belegen kaas heeft dus een hoger zoutgehalte. Ook rookkaas en feta uit een pakje bevatten enorm veel zout. Hetzelfde geldt voor Parmezaanse kaas en Pecorino Romano, maar daar gebruik je meestal niet zoveel van.

Zijn die witte puntjes zout?

In oude kaas zitten vaak witte puntjes en bleekwitte korrels. Veel mensen denken dat dat zoutkristallen zijn, maar dat zijn het niet. Het zijn zogenoemde rijpingskristallen.

Welke kaas bevat minder zout?

Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas. Daarnaast bevatten bijvoorbeeld mon chou en mozzarella relatief weinig zout; buffelmozzarella nog weer minder dan mozzarella van koemelk. Geitenkaas en bijvoorbeeld brie bevatten iets meer zout, maar nog niet zoveel als oude, belegen kaas.

Daarnaast zijn er merken die ook een zoutarme variant in het assortiment hebben en is er zelfs zogenoemde zoutloze kaas. Zoutloze kaas is een normale kaas. Hierin is het natrium (een belangrijk onderdeel van zout) vervangen door kaliumzout. Dit verandert de smaak van de kaas een beetje, maar hierdoor kunnen mensen die een zoutbeperkt dieet moeten volgen toch een stukje kaas nemen. Omdat de smaak wat flauw is, vinden veel mensen het lekker om een variant met komijn of andere kruiden te nemen; die maken de kaas wat pittiger.

Kaas minderen

Wil je wel belegen kaas of andere kaas met een hoger zoutgehalte eten en toch ook een beetje op je zoutinname letten? Probeer dan eens wat minder kaas te eten. Neem zuivel met fruit of noten voor het ontbijt of vervang die bruine boterham met kaas bij de lunch eens door een groene salade. Kaasblokjes staan ook in de tapas top-3. Probeer wat meer af te wisselen bij de borrel. En let op het gebruik van geraspte kaas: je gebruikt het snel te vaak en te veel. 

Lees ook: waarom kaas niet altijd vegetarisch is (en 8 andere valkuilen voor vegetariërs)

Auteur