Blokken op de trappers en bierviltjes tussen de spaken: 13x nostalgie op de fiets

De fiets werd 'op de groei' gekocht en het liefst maakten we zoveel mogelijk herrie als we voorbijraasden. 13 keer nostalgie op de fiets. Wat herkent u allemaal?

1. Blokken op de trappers

De fiets werd in veel gevallen 'op de groei' gekocht, dus was het heel normaal om een poosje met houten blokken op de trappers rond te rijden.

2. Platte fietssleutel

Vroeger waren fietssleutels plat. Het ene uiteinde was gekarteld, het andere gebogen. Het was een plaatje metaal met gaten erin. Het ding ging onvermijdelijk roesten. Alleen na veel schudden en sjorren ging je fietsslot er mee open. Per toeval. Gelukkig was het meestal helemaal niet nodig om je fiets op slot te zetten. Niemand ging je fiets stelen.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

3. Herrie maken

Lekker veel lawaai maken als je rondfietste: dat was pas leuk! Het enige wat je nodig had was een stevig (gekleurd) papiertje en een paar wasknijpers. Bierviltjes of oude speelkaarten werkten trouwens ook. Sommige kinderen noemden het ook wel 'klepperen'.

4. Schooltas

Rugtassen waren er nog niet, dus bond je als scholier je schoudertas onder je snelbinders.

5. Versieren

Je fiets versierde je de avond voor Koninginnedag met slingers en andere tierelantijnen. Er werden zelfs wedstrijden georganiseerd voor wie de mooist versierde fiets had.

6. Fietsen op de autoweg

We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar vroeger fietsten we weleens op de autoweg. Dat kon op autovrije zondagen.

7. Fietsen op het ijs

Ook bijzonder: fietsen op het ijs. De winters waren een stuk strenger dan nu, dus het kwam regelmatig voor dat je over een bevroren meer kon fietsen. 

8. Lekke band plakken

Een lekke band plakten we altijd zelf. Dat hadden we van vader geleerd.

9. Regenkapje

Ze zijn haast volledig uit het straatbeeld verdwenen, maar vroeger zag je ze veel: regenkapjes. Moeder had er altijd één bij zich, ook op de fiets.

10. De rieten fietsstoel

De rotan fietsstoel voor kinderen achterop. Heeft u er ooit ingezeten?

11. Melkboer op de fiets

De melkboer kwam dagelijks aan de deur met verse melk en andere zuivel. Op de bakfiets, met paard en wagen en later ook wel met een gemotoriseerde kar. Heel handig was dat, want koelkasten waren er nog niet. In de winter droeg hij wollen handschoenen zonder vingers om het geld te tellen en de ijskoude flessen te pakken. Vanaf de jaren ’60 verdween de melkboer rap uit het straatbeeld.

12. Luilak

De zaterdag voor Pinksteren werd in delen van het land Luilak gevierd. Op deze dag werden langslapers en telaatkomers bespot. Vooral jongeren vierden het. Fietsen van langslapers werden in lantaarnpalen gehangen en luilakken maakten we wakker door blikjes met touwen aan onze fietsen te binden.

13. De fietssirene

In de jaren '80 was de fietssirene populair bij kinderen. Sommige sirenes hadden meerdere standen. Je kon kiezen uit de sirene van de brandweer, de politie en de ambulance. 

 

 

 

Reactie toevoegen

69 Comments

Door Jeanet Zuurman (niet gecontroleerd) op di, 23-11-2021 - 11:15

Ja hoor, kinderen met een stoel verkleiner achter in de fietsmand

Door P.v.d.Plas (niet gecontroleerd) op ma, 22-11-2021 - 20:08

In 1945 was ik na de oorlog 4 mond in Schotland voor herstel. Op verzoek van mijn ouders kochten mijn pleegouders in Edinburgh met mij een sporthallen, die ik meeterugnam naar Nederland. Was toen 10 jaar. Daar heb ik de eerste tijd op gereden met blokken, totdat niet meer nodig was. Saillant detail: ik rijd nog steeds met veel plezier op deze fiets. Ben nu 86 jr. zo worden de fietsen tegenwoordig niet meer gemaakt!

Door Rik (niet gecontroleerd) op ma, 22-11-2021 - 11:52

Een piepbus. Op je baggagedrager een leeg conservenblikje een gaatje erin
Een stuk touw naar de achterwielnaaf. De uiteinden door het blikje. Een stevige knoop erin. Met een spijker door het touw om de spanning op het touw te regelen.
Zo door de stratenfietsen met een sirene achtig geluid. Oja, het touw werd ingesmeerd met petroleum, dat was goed voor het geluid. *(meer wrijving)

Door I.e.n.e.k.e. va... (niet gecontroleerd) op di, 11-5-2021 - 16:43

Ook ik heb als 10 jarige blokken op mijn fiets gehad. Mijn broer en ik kregen beiden een nieuwe Simplex-fiets. Maar ..... heel oneerlijk, (haha) hij was 9 jaar ouder en hij kreeg een passende fiets met 3 versnellingen en ik "maar" een fiets ZONDER versnelling EN ook nog eens blokken. O, wat was ik toen boos en vond ik dat oneerlijk EN het was ook nog rot fietsen. Ook vonden mijn ouders het logisch dat ik de step op grote luchtbanden als klein kind van hem "overnam".
Met koninginnendag werd er (zeker op een dorp) wedstrijden gehouden voor de mooiste versierde fiets. Alles werd thuis uit de kast gehaald om hem zo mooi mogelijk te versieren.
Wij hadden door het hele huis verwarming maar die werd wel gevoed door een ketel in de kelder voor kolen. In de keuken een groot AGA fornuis, ook op kolen en in de zitkamer een haard, ook op kolen. Dus we waren een goede klant voor de dorpskolenboer die de kolen voor de kelder door een luik naar beneden stortte en voor keuken en kamer buiten ging het in een kolenhok. En wie moest er soms door de kou/regen naar buiten een kit vol kolen halen......? Ja, ik.
Ook had bijna iedereen Hudora rolschaatsen. Eerst waren het "lage", kleine wieltjes met klemmen en een sleutel om die om de schoenen heen vast te zetten, en daarna kreeg ik Hudora met "hoge" wieltjes en een leren bovenstuk met veters waar zo de schoenen in schoven en dus minder te lijden hadden. Ook gingen ze zo nooit los. Rolschaatsend ging ik bijna elke dag naar school.
Dit alles was ong. in de jaren '50.
Toen mijn kinderen geboren werden,'70-'73, hebben wij voor hen ook zo'n grote mand achterop mijn fiets laten zetten. Daar konden ze best lang in.
Wat de schooltas betreft: ik heb op de middelbare school (jaren '60) maar even een normale leren tas gehad. Al gauw kwam "de pukkel" in de mode. Die je dan kocht bij een dumpzaak. Dat was toen echt stoer maar de school vond het niets, er werd mee gegooid en de boeken leden er erg onder.

Door Coenders (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 18:56

Het was niet bedoeld om netjes uit te zien maar om de haren niet nat te krijgen en tevens om een verkoudheid te voorkomen.

Door Coenders (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 18:56

Het was niet bedoeld om netjes uit te zien maar om de haren niet nat te krijgen en tevens om een verkoudheid te voorkomen.

Door Joke Hoornstra (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 18:41

Geen fiets kopen, maar voor 1 uurtje een fiets huren !

Door Willen Raas (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 15:49

Zijn er nog mense zoals ik die een vliegtuig vliegmachine noemen? Kinderen en kleinkinderen weten niet waar ik het over hebt.

Door Eveline Baggerman (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 12:58

Ik was 10 jaar en mijn moeder kreeg een pakket uit Indie van mijn oom met allerlei kruiden rijst thee en groene koffiebonen, werden in een wok op een petroleum stel gebrand en daarna gemalen en daar zette mijn moeder koffie van dat was mijn eerste koffie en ook de allerlekkerste koffie dat was in 1949

Door Ger van Zal (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 19:41

Door de trappers met blokken, moest je goed opletten bij het nemen van bochten. Voor dat je het wist gaf dat problemen en ging het verkeerd en viel je.