Nostalgie! Grote kans dat u als kind op woensdag altijd gehakt at en op vrijdag vis. Maar waarom was dat eigenlijk zo?
Pluslezer José moest als kind op woensdag altijd naar de slager om half om half gehakt te kopen. Daar maakte moeder ’s avonds gehaktballen van. Dat schrijft ze in onze facebookgroep waarin lezers met elkaar herinneringen aan vroeger ophalen.
Woensdag gehaktdag
Maar waarom aten we vroeger juist op woensdag gehakt? Dat had te maken met het werkritme van de slagers. Op maandag kwamen de dieren binnen die diezelfde dag nog werden geslacht. Op dinsdag werden de goede stukken vlees van het dier afgehaald, zoals riblappen, biefstuk en karbonade. Woensdag bleven de restjes over en die werden door de molen vermalen tot gehakt en daarna verkocht. Gezinnen hadden toen vaak nog geen koelkast, dus het gehakt moest diezelfde dag nog worden opgegeten.
Vrijdag visdag
En vrijdag visdag: hoe zat dat? Pluslezers vertellen dat ze op die dag tong aten, kabeljauw in botersaus of alleen vis met rijst. In enkele gezinnen werd helemaal geen vlees of vis gegeten, maar wel een eitje. Dat had te maken met het katholieke geloof. Vrijdag was volgens de kerk een dag van onthouding en op die dag werd je geacht om sober en zuinig te leven. Vlees was een luxeproduct, dus dat at je niet op vrijdag. Vis was goedkoper en dus wél geschikt.
Neemt niet weg dat in sommige gezinnen op vrijdag stiekem tóch een stukje vlees op tafel kwam. Bijvoorbeeld bij Margriet: ‘Ook wij kregen geen vlees op vrijdag, behalve mijn vader. Hij mocht wel vlees eten want als hoofd van het gezin, dus kostwinner, moest- ie hard werken ondergronds als mijnwerker. Hij moest dus goed eten.’
Trek gekregen?
Zin gekregen in een gehaktbal of stukje vis? Klik hier als je wil weten hoe je een écht goede gehaktbal maakt en hier als je vispakketjes uit de oven wil maken.
- Quest