Priklimonade op zaterdagavond: ken je deze drankjes nog?

Getty Images

In onze jeugd was er nog geen cola of 7up. Priklimonade was er wél. Een luxe traktatie was dat. Je kreeg priklimonade alleen op verjaardagen en als je geluk had, op zaterdagavond voor de tv. Eén glas maar en daar probeerde je zo lang mogelijk van te genieten. Hoewel: je kon de limonade ook snel naar binnen klokken en dan met een flinke boer de hele familie aan het lachen krijgen. Priklimonade. Wie weet het nog?


1.    Exota

Wie kent het nog, gazeuse van Exota? Op zaterdagavond met een zakje chips erbij op de bank. Je had de limonade in de kleuren rood (frambozen), groen (grenadine), bruin (champagnepils), geel (citroen) en wit (cider). Vanaf de jaren '50 was het een groot succes in ons land. Tot bleek dat de glazen konden exploderen. Daarna was het snel afgelopen met Exota. In 1973 ging het bedrijf failliet. Welke smaak dronk u het liefst?

Getty Images

2.    Spoetnik

Spoetnik maakte je zelf. Eerst wat koffiemelk en suiker in je beker en daar bovenop gazeuse of Exota. Het dikke, romige schuim kwam dan van onder naar boven en zie daar: spoetnik! 

 

Getty Images

3.    Riedel

Ook populair in de jaren zestig: sinas van Riedel. Dat zat in een bolle groene fles met een rode dop die geen enkel kind kon opendraaien. Pluslezer Claas herinnert zich zijn eerste glaasje in 1963 nog: “Het was zaterdagavond, ik was acht jaar en vond het heerlijk!”
 

 

Getty Images

4.    Snor cola

In de jaren zeventig kon je Snor cola drinken, ook wel ‘fris met schuim erop’. De flinke schuimkraag in het glas bezorgde je tijdens het drinken een schuimsnor. Zo leek je even stoer als bierdrinkende volwassenen. Echt populair werd het niet. In 1980 stopte Vrumona met de productie.

 

5.    Sunkist 

Sunkist zat in een piramidevormige kartonnen verpakking. Handig, want zo kon het makkelijk mee naar het strand, bijvoorbeeld. Er waren nog geen plastic flessen en sjouwen met zo'n grote glazen fles deed je moeder liever niet. Dit was het alternatief. Ieder kind kreeg er één. Rietje erin en zuigen maar. Maar ook thuis kregen we ze. Suiker? Daar had niemand het nog over.
 

 

Getty Images

6.    Shandy of sneeuwwitje

Was je een tiener in de jaren tachtig of negentig? Dan heb je vast ooit Shandy gedronken. Het was de opstap naar je eerste biertje en bestond uit een klein beetje bier en vooral veel 7Up. Thuis zelf mixen kon ook, dan noemde je het een ‘sneeuwwitje’. Maar veel liever dronk je het voorgemixte drankje uit een fles: Shandy. 

 

7.    Perl van Hero

‘Vloeibaar fruit, verfrissend en gezond’ stond erop de eerste flessen frisdrank van het merk Hero in de jaren dertig. Perl was een soort appellimonade. Later kwamen er ook andere smaken zoals sinas, frambozen, grapefruit en cassis bij. 
 

 

Getty Images

8.    Joy

Joy was fris, sprankelend en exclusief. Dat straalde het groene buikflesje en de prachtige reclame-affiches ook uit. Je dronk het in de smaken citron, sinas of later ook cassis. Het merk is uiteindelijk overgenomen door Heineken en een stille dood gestorven. Heeft u het ooit gedronken? 
 

 

Getty Images