Terug in de tijd: een rok over je broek heen

Getty Images

Een lange broek dragen op school? Dat mocht meestal niet. Vooral niet op scholen waar de katholieke kerk een vinger in de pap had. Wie er toch een wilde dragen, moest er een rok of jurk overheen. En zelfs dat mocht niet altijd. Hup, terug naar huis om je om te kleden. Deze Pluslezers weten het nog goed.

Kriebelmaillot

Elly: “Ik vergat mijn rok meestal in de hoop dat de rokken op school op waren. Niet vaak gebeurd helaas, want ze hadden er veel op voorraad. De hoofdonderwijzeres stond ook beneden aan de trap te kijken of je eigen rok niet te kort was, want anders moest je naar huis voor een langere.”

Marianne: “Ik droeg in de winter ook een rokje, maar dan met zo’n kriebelmaillot eronder.”

In opstand

Thea: “Ik vergat mijn rok ook een keer expres, maar moest toen een gordijntje aan als rok. Ik was opstandig en weigerde. Toen moest ik naar de directrice. Daar heb ik een pleidooi gehouden over de meisjes die het zo koud hadden op de fiets. En dat een lange broek nu écht mode was. Ik moest naar huis om af te koelen. Vervolgens heb ik een handtekeningenactie gehouden. En dat werkte! We mochten daarna een broek dragen.”

Getty Images

Gymles mét rok

Tonny: “Op de MULO bij de zusters droeg je bij gymles een pofbroek met een rokje erover. Wij trokken de broek omhoog zodat-ie echt pofte, maar de begijnen trokken de broeken tot aan de knieën omlaag.”

Monique: “Ik zat eind jaren zestig op een katholieke nonnenschool. Wij mochten al wel lange broeken aan, maar geen korte. Tot de hotpants in de mode kwamen. Het hoofd van mijn school was een tamelijk progressieve non. Voor die tijd dan.”

Knieën op de grond en meten maar

Ria: “De nonnen controleerden ook of je rok wel lang genoeg was. Als je op je knieën zat, moest de rok tot aan de grond komen. Anders naar huis en omkleden! Is niet meer voor te stellen tegenwoordig, maar toen heel gewoon.”

Els: “Ik mocht in de zomer ook niet met blote voeten in mijn schoenen. Je moest sokken aan hebben bij ons op de katholieke school.”

Anneke: “Dat klopt. Er was een non, zuster Simona, die zei tegen mij: als je vanmiddag geen sokken aan hebt, doe ik verband om je voeten.” 

Strik in het haar

Olga: “Maar we hadden wel allemaal een mooie strik in ons haar. We wisten niet anders en voelden ons ook niet gediscrimineerd. Lief moesten wij zijn voor elkaar en respect voor de juf hebben. 

Wat zijn uw herinneringen? Laat onderaan deze pagina een reactie achter.