Terug in de tijd: een rok over je broek heen

Een lange broek dragen op school? Dat mocht meestal niet. Vooral niet op scholen waar de katholieke kerk een vinger in de pap had. Wie er toch een wilde dragen, moest er een rok of jurk overheen. En zelfs dat mocht niet altijd. Hup, terug naar huis om je om te kleden. Deze Pluslezers weten het nog goed.

Kriebelmaillot

Elly: “Ik vergat mijn rok meestal in de hoop dat de rokken op school op waren. Niet vaak gebeurd helaas, want ze hadden er veel op voorraad. De hoofdonderwijzeres stond ook beneden aan de trap te kijken of je eigen rok niet te kort was, want anders moest je naar huis voor een langere.”

Marianne: “Ik droeg in de winter ook een rokje, maar dan met zo’n kriebelmaillot eronder.”

In opstand

Thea: “Ik vergat mijn rok ook een keer expres, maar moest toen een gordijntje aan als rok. Ik was opstandig en weigerde. Toen moest ik naar de directrice. Daar heb ik een pleidooi gehouden over de meisjes die het zo koud hadden op de fiets. En dat een lange broek nu écht mode was. Ik moest naar huis om af te koelen. Vervolgens heb ik een handtekeningenactie gehouden. En dat werkte! We mochten daarna een broek dragen.”

Gymles mét rok

Tonny: “Op de MULO bij de zusters droeg je bij gymles een pofbroek met een rokje erover. Wij trokken de broek omhoog zodat-ie echt pofte, maar de begijnen trokken de broeken tot aan de knieën omlaag.”

Monique: “Ik zat eind jaren zestig op een katholieke nonnenschool. Wij mochten al wel lange broeken aan, maar geen korte. Tot de hotpants in de mode kwamen. Het hoofd van mijn school was een tamelijk progressieve non. Voor die tijd dan.”

Knieën op de grond en meten maar

Ria: “De nonnen controleerden ook of je rok wel lang genoeg was. Als je op je knieën zat, moest de rok tot aan de grond komen. Anders naar huis en omkleden! Is niet meer voor te stellen tegenwoordig, maar toen heel gewoon.”

Els: “Ik mocht in de zomer ook niet met blote voeten in mijn schoenen. Je moest sokken aan hebben bij ons op de katholieke school.”

Anneke: “Dat klopt. Er was een non, zuster Simona, die zei tegen mij: als je vanmiddag geen sokken aan hebt, doe ik verband om je voeten.” 

Strik in het haar

Olga: “Maar we hadden wel allemaal een mooie strik in ons haar. We wisten niet anders en voelden ons ook niet gediscrimineerd. Lief moesten wij zijn voor elkaar en respect voor de juf hebben. 

Wat zijn uw herinneringen? Laat onderaan deze pagina een reactie achter. 

Reactie toevoegen

57 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 24-4-2022 - 13:40

Zo herkenbaar. Was bij ons op de strenge protestantse school precies zo. Wat stom stond dat. De lange broeken waren soort van trainingsbroeken en daar je jurk of rok overheen....

Door Ellen Kins- Mets (niet gecontroleerd) op wo, 20-4-2022 - 09:40

Ook ik weet het nog goed geen lange broeken op de huishoudschool de Bernisse in Spijkenisse.
Erger nog wij droegen een uniform wat wij zelf hadden genaaid met een idioot schort erover laat staan dat je make-up mocht dragen en met de gym een blauw katoenen gympak ik zat op die school van 1965-1968 en als wij tussen de middag in het overblijf lokaal ons brood gingen eten kochten wij voor 10 cent een bekertje melk ja het waren echt heel andere tijden.

Door Yolanda Hessing (niet gecontroleerd) op wo, 20-4-2022 - 00:39

Mooie tijd je had respect voor de leerkrachten.moest n keer naar huis van de directrice mijn rok was te kort haha nam de rest van de dag vrij, dat heb ik geweten samen met m'n vriendin van toen, Gerrie. Wat de kinderen tegenwoordig allemaal zeggen tegen hun leerkrachten, hmmm dat durfde wij vroeger niet eens te denken, laat staan zeggen
Blij dat ik in die tijd jong was en dit alles heb mogen meemaken. Kan nog lachen om onze kledingstijl overal kniekousen onder haha geweldige combinaties ❤

Door Carolien (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2022 - 18:12

Mijn moeder werd rond de jaren 1920/1925,op de Lagere School,... omdat haar korte mouwtjes niet tot haar elleboog kwamen, met 'n krant eraan gespeld, naar huis gestuurd! ze zei tegen mijn oma ,dat er ook onderscheid werd gemaakt! Een fabrikantendochter had ook te korte mouwtjes,maar werd niet naar huis gestuurd! Mijn oma was al jong weduwe met tien kinderen, dus de kleding die de oudere broers en zusjes te klein waren, werden doorgeschoven naar de jongeren en die hadden soms langere armen of benen. Mijn oma stapte vervolgens naar de school en ging haar beklag doen en verhaal halen! Het is nu bijna niet meer voor te stellen!

Door j r vermeulen (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2022 - 17:51

die nonnen die waren wat bijonder die katholieken terwijl ze van alles uitspookten er zijn putten vol met ongeboren kinderen gevonden de heren vergrepen zich graag aan de jongens komop wie de eerste steen gooit haha

Door Ineke Klein (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2022 - 17:40

Ik (1954) zat op een christelijke school en ook daar waren lange broeken voor de meisjes uit den boze. Dus een rok er over, die combinatie mocht alleen als het heel koud was.
Anders gewoon een rok en sokjes aan.
Ik had lang haar en meestal een vlecht met zo'n mooie witte strik.
De strik werd door mijn moeder mooi glad gemaakt boven de stoom uit een fluitketel.
Je kunt het je nu allemaal niet meer voor stellen.

Door Diny (niet gecontroleerd) op za, 12-2-2022 - 16:11

Ik ben van 1952. Op de kleuterschool was het een tijdje geoorloofd om een broek te dragen met rok er overheen. Toen de maillot er was, mocht dat niet meer. Op de lagere school bleef dat de regel.Om naar de middelbare school te gaan fietste ik 2x per dag ongeveer een half uur en in de winter was het vaak erg koud. Als het koud was en je langer dan 15 minuten moest fietsen was een broek geoorloofd. Langzaam aan kon iedereen een broek aan.Blote tenen mocht je niet zien, een open hiel was OK. Als je geen sokken bij je had moest he je gymschoenen aandoen. Een truitje zonder mouwen was niet geoorloofd dan moest je je gymshirt aandoen.Gymkleding was een foeilelijk ballonbroek met daar overheen een doorknoop rok tot op de knieën. Die rok moesten we aan als we over straat naar het gymveld gingen. Vervolgens een gedoe geweest over broeken met een voorsluiting.En de laatste twee jaar kwam de minirok en de hotpants erin tot grote schok vd nonnen. Verder was het best een fijne school.
Ook werden de pauzes vd nabij gelegen jongensschool en mijn school met elkaar afgestemd zodat we elkaar niet konden ontmoeten in de pauze.

Door c broekhoven (niet gecontroleerd) op ma, 31-1-2022 - 09:23

Ik werkte als jong meisje op een technische school op de administratie en de directeur was een broeder...Ik droeg een mini rokje en werd er op attent gemaakt, dat iets langer mooier was, heb het nooit gedaan.
De directeur is geen broeder gebleven, maar is getrouwd daarna en kinderen gekregen. Was het misschien door mijn minirokken...Toch een mooie tijd geweest, de mooiste van mijn leven.

Door Elisa (niet gecontroleerd) op vr, 28-1-2022 - 20:32

Ik vind een broek zó ónvrouwelijk.. er zijn talloze leuke soorten rokken in vele soorten stoffen en modellen.

Jammer, dat het niet meer zo gaat als op de school uit het artikel.

Sommige vrouwen lijken echt net mannen met een broek, spuuglelijk gewoon. Als ze dan ook nog kort haar dragen moet je soms 3x kijken of het een man of een vrouw is.. vreselijk..

Door Maria Heemskerk (niet gecontroleerd) op vr, 28-1-2022 - 18:35

Als het echt koud was en je een lange broek onder je rok of jurk aanhad moest de lange broek op school uit , die bleef op de gang.( lagere school )
Op de huishoudschool in Amstelveen moesten we ook nog sokken aan .
Zomers op de fiets naar school ( woonde in Amsterdam ) hadden we de sokken in de tas .
Moesten dan naar huis terug . Gingen we heerlijk in het park zitten en tegen de tijd dat we weer terug konden zijn trokken we de sokken aan en gingen naar school.