Oude telefoon met kiesschijf wordt Wonderfoon

Getty Images

Zijn nieuwste uitvinding is een schot in de roos. Leo Willems, zelfstandig ICT'er, heeft een oude telefoon met kiesschijf omgebouwd tot een Wonderfoon. Wie een nummer op het toestel draait, hoort een liedje uit de oude doos. Van Dorus, Doctorandus P. of Toon Hermans bijvoorbeeld. Voor oudere mensen met dementie roepen zowel de iconische telefoon, als de nummers een nostalgisch gevoel op.

Willems heeft een tiental toestellen gemaakt die in verschillende verzorgingstehuizen door het land heen staan. Zorgpersoneel stuurt hem regelmatig video- en fotomateriaal toe. Van ouderen met dementie die geëmotioneerd zijn als ze de Wonderfoon gebruiken, of juist erg moeten lachen. "Ze worden op allerlei manieren weer geactiveerd en in beweging gebracht", aldus Willems.

De vraag naar Wonderfoons kan hij inmiddels niet meer aan. "Er zijn veel verzorgingstehuizen die er een willen, maar ik kan ze zelf niet maken. Daar heb ik niet genoeg vrije tijd voor. Daarom hoop ik dat anderen het gaan doen, met behulp van de handleiding die ik heb gemaakt."

Of het moeilijk is om een Wonderfoon te maken? Dat ziet u onder andere in de video hieronder.

Zelf een Wonderfoon maken? Download hier de handleiding gratis.

 

Auteur