Lijnzaad: gezond en reinigend?

Goed voor de stoelgang en uw hart

Het is een ideaal middel bij darmproblemen en zou daarnaast ook goed zijn voor onder andere hart en bloedvaten. Lijnzaad; net als chiazaad een veelgebruikt superfood. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toegeschreven. Is dat terecht?

Lijnzaad is het zaad van vlas, vandaar de Engelse naam flax seeds. Het zijn kleine zaadjes met een nootachtige, enigszins bittere smaak. Dit maakt ze multifunctioneel. Je kunt lijnzaad toevoegen aan je pap, smoothie of salade. Ook als u koekjes of brood bakt, past lijnzaad daar prima in.

Gezond

Volgens de liefhebbers is lijnzaad echt een superfood. De kleine zaadjes zijn rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur. En dat is belangrijk voor uw hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.

Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.

De omega-3-vetzuren in lijnzaad zijn al gunstig voor hart en bloedvaten, maar de kleine zaadjes bevatten ook nog polyfenolen. En de polyfenolen zijn weer rijk aan antioxidanten. De vezels in lijnzaad zorgen er daarnaast ook voor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen zijn.

Gebroken

U koopt lijnzaad gebroken, heel of in de vorm van olie. In een smoothie, kwark of salade kunt u het beste gebroken lijnzaad gebruiken. Op die manier neemt u de voedingsstoffen beter op. De hele variant wordt helemaal niet verteerd en verlaat het lichaam weer in zijn geheel. U kunt hele lijnzaden ook zelf breken met een vijzel of kort in de keukenmachine.

Lijnzaadolie bewaart u het beste op een droge koele plek. De zaadjes zelf doen het ook prima in een keukenkastje. Het is wel belangrijk om lijnzaad niet te verhitten, omdat de voedingsstoffen dan verloren gaan.

Met mate

Het Voedingscentrum adviseert om lijnzaad met mate te gebruiken, maar een tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag zou geen problemen moeten geven. Toch is het volgens hen beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten.

Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en cassave. Het lichaam kan deze cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Hoe fijner het zaad gemalen wordt, des te groter is de kans dat schadelijk verbindingen worden opgenomen door het lichaam
 

Trefwoorden:

23 Comments

Door a (niet gecontroleerd) op di, 10-7-2018 - 13:11

Tvtv

Door wim Delij (niet gecontroleerd) op di, 10-7-2018 - 10:58

dat is heel goed !! maar kijkt UT

Door A.H.Tigelaar (niet gecontroleerd) op ma, 9-7-2018 - 16:35

Ik gebruik al jaren lijnzaadolie d.m.v. het mengen van de olie met 2 paplepels muesli per dag, met 1 paplepel Karvan, dan verder de bakjes vullen met
biologische magere yoghurt. De stoerlgang is prima.
de reden dat ik begonnen ben met lijnolie is de omega 3, dat zou de macula vertragen.
Vroeger werd ook lijnolie of zaad gebruikt bij baby's
die een slechte stoelgang hadden. Boeren gebruikten dit ook bij kalveren met problemen,
Vlas is een fantastisch product voor diverse doeleionden.

Door H.J.Quartel v.d.Ben (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 22:31

Reeds meer dan een tiental jaren gebruik ik in de morgen,thans met Kefir en Granula zaden, + 1 lepel gebroken lijnzaad en blauwe bessen als ontbijt en ga meestal een half uur later naar het toilet.Werkt prima en mijn gewicht blijft constant hetzelfde.--

Door Marian (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 16:12

Je moet ze wel kneuzen! = grof malen! Nog een keer proberen dan.

Door Arend (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 12:47

In mijn hobby, parkieten kweken, gebruiken wij lijnzaad alleen in de winter als het hard vriest en dan nog heel spaarzaam. Dit omdat lijnzaad een erg hoog oliegehalte heeft en zorgt dat de vogels vet worden, zal dit bij mensen anders zijn ?

Door Frits (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 11:23

Wat doet het lichaam met die cyanide ook al neem je een theelepel per dag?

Door Rene (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 11:00

Lijnzaadolie gebruikte ik vroeger in zelf gemaakt krachtvoer voor mijn kanaries.
Waarom: omdat toen de oudere “ wijze” kanariekwekers het ook deden.
Kanariegedrag.--
Resultaat: geen

Door Wil Kars (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 10:57

In een cursus over gezonde voeding is ons verteld dat je lijnzaad HEEL.. moet kopen en zelf met een vijzel moet kneuzen, omdat het anders door oxidatie veel voedingskracht verliest ...!!!

Door Frans ten Broeke (niet gecontroleerd) op di, 2-9-2014 - 01:24

Met interesse het artikel gelezen, maar....
in een artikel(over een wetenschappelijk onderzoek) in Plus
stond dat mannen die teveel lijnzaadolie binnen krijgen
43% meer kans op prostaatkanker hebben!!
Ben toen gelijk gestopt met mijn dagelijkse inname, terwijl
ik er juist aan begonnen was, omdat het een soort wondermiddel zou zijn(artikel van wijlen Ton van Gelder-arts/acupuncturist) .